Буря Берлин
Буря Берлин / БГНЕС
Противопожарната служба на Берлин обяви извънредно положение в ранните часове на днешния ден, след като бурята Херварт причини хаос по улиците на германската столица, предаде ДПА.

Един човек е ранен сериозно при падане на строително скеле. Покривът на жилища сграда е бил отнесен, изкоренени са дървета.

Противопожарните служби съобщиха, че са получили над 100 спешни повиквания между 4 и 7 часа сутринта местно време, и призоваха всичките си доброволни сътрудници.
Железопътните съобщения в Германия са частично прекъснати заради урагана, преминал над северната и централната част на страната, съобщи ТАСС.

Ограниченията в транспортните връзки засягат Берлин, Хамбург и още шест федерални провинции. В някои райони на страната е прекъснато електроснабдяването, блокирани са пътища. Властите препоръчват на гражданите да си останат вкъщи и да избягват гори и паркове.

Река Елба е преляла бреговете си в Хамбург, съобщи говорител на пожарната. Спасителни екипи спират движението по близки пътища и се опитват да подсигурят ниско разположен паркинг, който може да бъде наводнен.

Силните ветрове предизвикаха многобройни инциденти и в Чехия. Само в Прага и Средночешката област са подадени десетки сигнали. Има информация за отнесени покриви и повалени дървета.

В Северна Чехия ветровете са достигнали силата на ураган, като край град Усти над Лабе са регистрирани пориви до 136 км/час. В този район, разположен близо до границата с Германия и Полша, както и в Западна и Южна Чехия заради паднали дървета има значителни нарушения в движението на влаковете, блокирани са пътища.

Без електричество са десетки хиляди семейства в 10 от 14-те области на страната.
БТА