Беназир Бхуто починала от черепна травма
Беназир Бхуто починала от черепна травма / netinfo

Причината за смъртта на Бхуто е черепна травма, получена след като тя си е ударила главата в люка на тавана на автомобила. По тялото й не са открити рани нито от куршуми, нито от шрапнели. Това съобщи говорителят на пакистанското министерството на вътрешните работи Джавет Икбал Чима на пресконференция.

Според предишни версии причината за смъртта на Бхуто, която загина при при самоубийствен атентат в Равалпинди вчера, била огнестрелна рана във врата или рана от шрапнел.

"Имаме доказателства, че Ал Кайда и талибаните са зад самоубийственото нападение срещу Беназир Бхуто", каза вътрешният министър на Пакистан Хамид Наваз. Под заплаха от нападение е и друг опозиционен лидер - Наваз Шариф, предаде АП, като се позова на пакистанското правителство.

Според разузнавателни данни, с които разполага правителството, радикалният лидер Баитула Мехсуд е поздравил своите хора за извършването на нападението срещу Бхуто. Говорителят не даде други подробности, но отбеляза, че Мехсуд е командир от Ал Кайда и че той е организатор на бомбената атака на 18 октомври в Карачи срещу Бхуто, в която остана невредима, но загинаха над 140 души.

Баитула Мехсуд е главатар на талибанските сили в областта Южен Вазиристан, в която оперират и бойци на Ал Кайда. Съмишленици на Мехсуд често атакуват правителствени войници, посочва АП.

Според британския телевизионен канал "Скай нюз", убиецът на Беназир Бхуто е бил на възраст 20-21-годишен. Телевизията се позовава на показанията на един от очевидците, оцелели след покушението. По думите на свидетеля убиецът открил огън по Бхуто с автомат "Калашников", след което се самовзривил.

Бившата министър-председателка на Пакистан Беназир Бхуто бе погребана в семейната гробница в родната й провинция Синд, в южната част на Пакистан, съобщи Франс прес.

Хиляди опечалени се събраха край семейната гробница, за да отдадат последна почит на убитата опозиционна лидерка. Ковчегът с тленните останки на Бхуто, покрит с флага на нейната Пакистанска народна партия /в червено, зелено и черно/, бе превозен с бяла линейка от резиденцията на рода й в Наудеро до семейния мавзолей в Гархи Худа Бакш, на няколко километра от града, където е погребан и нейният баща ЗулфикарАли Бхуто.

Траурната процесия измина за два часа пътя от Наудеро до Гархи Худа Бакш. В нея бе и съпругът на Бхуто - Асиф Зардари, който пристигна от Дубай. Ковчегът беше транспортиран с военен самолет до град Сукур в провинция Синд, а оттам - до Наудеро.

В Пакистан е обявен тридневен траур в памет на първата жена министър-председател на мюсюлманска държава, посочва АФП.