Белият дом: Режимът в Дамаск неизбежно ще падне
Белият дом: Режимът в Дамаск неизбежно ще падне / снимки: Reuters

Белият дом обяви, че подкрепя усилията за намиране на политическо решение за кризата в Сирия, но констатира, че режимът на президента Башар ал Асад неизбежно се падне от власт, предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че за момента САЩ не разполагат с подробни данни за предложението на Русия да бъде домакин на среща между представители на сирийското правителство и опозицията. "Но по принцип ние подкрепяме усилията за постигане на политическо решение, за да спре насилието в Сирия", добави той.

Карни каза, че Вашингтон обсъжда с Москва и други партньори как да бъдат използвани всички инструменти на международната общност и на ООН, за да бъде принудено сирийското правителство да прекрати репресиите, посочва БТА. По думите на Карни важно е да се намеси Съветът за сигурност на ООН, след като Дамаск отхвърли мирния план на Арабската лига.

Джей Карни подчерта, че падането на сирийския президент от власт е неизбежно. Когато правителствата вземат решения каква позиция да заемат по този въпрос и какви по-нататъшни стъпки трябва да бъдат предприети относно бруталността на режима на Асад, важно е да не отчитат факта, че той ще си отиде. Режимът е загубил контрола върху страната и накрая ще падне", предрече говорителят на Белия дом.

Насилието в Сирия е отнело живота на около сто души в понеделник. От тях 55 са цивилни, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека. От 55 -те цивилни жертви, 40 са дадени в град Хомс и околностите му, девет - в Дераа, пет - в едно от предградията на Дамаск и една в провинция Идлиб. Освен това са убити 10 дезертьори от сирийската армия, шестима членове на силите за сигурност и 25 военнослужещи. Според сирийски правозащитници над 150 души са били арестувани в Ал Гота и околностите й от вчера сутринта.

Сирийската опозиция призова за ден на гняв и на траур и обвини силите на режима на Башар Асад в засилване на репресиите и извършването на кланета над цивилни граждани, предаде Франс прес. В съобщение Сирийският национален съвет изразява съжаление за липсата на бързи мерки на международната общност за защита на цивилните в Сирия с всички възможни средства. В изявлението се твърди, че режимът на Асад се възползва от разделенията в международната общност относно Сирия и увеличава репресиите.

Същевременно френският министър на външните работи Ален Жупе обяви, че страната му не доставя оръжие на сирийските въстаници, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано редица френски издания, сред които и "Канар аншене" написаха, че Париж и Лондон оказват подкрепа на сирийските въстаници, в това число и доставки на оръжия. Жупе увери, че Париж не разглежда възможността за повторение на либийския сценарий в Сирия. Той подчерта, че външната намеса в Сирия може да доведе до гражданска война.

Белият дом Режимът в Дамаск неизбежно ще падне
netinfo

Жупе отива в Съвета за сигурност на ООН за заседания по сирийския въпрос. По този повод той изрази съмнения относно шансовете за пробив в ООН по сирийското досие, предаде ДПА. Жупе обаче е уверен, че Русия може да бъде убедена да подкрепи най-новия проект на резолюция за Сирия, подкрепяна от Запада и изготвена на базата на плана на Арабската лига за изход от сирийската криза. По този повод обаче Генадий Гатилов, заместник-министърът на външните работи на Русия написа в Туитър, че новият проект на резолюция за Сирия не води към търсенето на компромис, а към гражданска война, предаде ИТАР-ТАСС.

Сирия отхвърли критиките на САЩ и на Западна Европа и заяви, че ще се пребори с опитите на Запада да все хаос в страната. Това стана няколко часа, след като Белият дом каза, че президентът Башар Асад вече не контролира страната си и неизбежно ще падне от власт, предаде Ройтерс.

Сирийската държавна осведомитетелна агенция разпространи изявление на източник от външното министерство, който заявява, че Дамаск не е учуден от липсата на разум, за който според него говорят тези изявления и съжалява, че ги правят страни, които имат навика да използват Близкия изток като арена за "своята лудост и своите провали". Днес Сирия се защитава от тероризма и ще продължи да го прави. Тя ще осуети опитите на тези страни да предизвикват хаос в страната, се казва още в разпространеното съобщение.

Юристи на Съвета за сигурност на ООН продължиха в понеделник работата си по внесената от Мароко проекторезолюция, в която се призовава за спиране на кръвопролитието в Сирия и защита на цивилните. Днес Съветът на сигурност ще се събере на заседание за Сирия, в което ще участва и генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби, припомня ДПА.

Русия, една от петте постоянни членки на Съвета с право на вето, заяви, че не приема проекторезолюцията. Китай не е обявил публично намеренията си. Останалите трима постоянни членове - Франция, САЩ и Великобритания - казаха, че подкрепят проектодокумента. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че ще участва в днешното заседание, за да демонстрира подкрепата на Вашингтон за резолюцията. Така ще постъпят и външните министри на Великобритания и Франция.

Имиграционните власти на Швеция съобщиха, че временно спират всички депортации към Сирия заради рязко влошената ситуация със сигурността в страната, предаде Асошиейтед прес. Правителствената имиграционна агенция заяви в понеделник, че насилието в Сирия се е влошило след последната й оценка през декември и поради това тя няма да отказва влизане в Швеция на сирийци, нито ще депортира сирийци. Шведските имиграционни власти отбелязаха също, че конфликтът в Сирия все повече се военизира и броят на цивилните жертви нараства, дори сред лица, които не са пряко участвали в протести.