Белгия се свързва с всички съседни страни с високоскоростна железопътна връзка
Белгия се свързва с всички съседни страни с високоскоростна железопътна връзка / netinfo

Белгия скоро ще е първата европейска страна, свързана с всички съседни държави с високоскоростни влакове. Това ще стане след като в края на тази и началото на следващата година бъдат пуснати в експлоатация високоскоростни железопътни линии от Брюксел към Германия и Холандия.

В момента Белгия е свързана с високоскоростна железопътна връзка с Франция и Великобритания. Използването на този вид транспорт намалява съществено времето за пътуване. От четири часа по-рано, сега от Брюксел до Париж се стига за час и двадесет минути. Наполовина е намалено и времето за пътуване от Брюксел до Лондон, съобщи БТА.

В източна посока, към Германия, вече привършва свързването на последната отсечка между Лиеж и високоскоростните линии в западната част на Германия. Първите изпитания на влакове по новата линия ще започнат в края на тази година. Строителните работи по подготовката на високоскоростното трасе на белгийска територия е струвало на националната железопътна компания 850 милиона евро. Едновременно се завършва и високоскоростната връзка между Брюксел и холандския град Амстердам.

Изграждането на високоскоростни железопътни връзки изисква големи първоначални инвестиции. Разчетите са те да се възвърнат за няколко години. Очаква се броят на пътниците, ползващи железопътен транспорт, да се увеличи с поне една

четвърт до 2010 г., тъй като високоскоростните влакове конкурират силно въздушния транспорт при по-близки разстояния.