Белгия достига рекорда за най-продължителна политическа криза
Белгия достига рекорда за най-продължителна политическа криза / снимка: Reuters, архив

Рекордът за най-продължителнла политическа криза ще бъде достигнат от Белгия, а предстои да бъде и счупен. Това съобщават изданията в кралството в навечерието на събитието, за което се очаква широк международен отзвук, предава БТА.

Медиите отбелязват, че досегашният рекорд е принадлежал на Ирак - 249 дни без правителство. Бяха оповестени работните заключения на Дидие Рейндерс, определен от краля на Белгия да изготви доклад за възможностите за съставяне на нов кабинет. Според заключенията всички участници в преговорите имат воля за намиране на решение.

Три остават основните теми, по които се търси съгласие - административни въпроси за статута и развитието на Брюксел, разпределението на отговорностите между местните и федералните администрации, съставянето и разпределението на бюджета.

Срокът, в който докладът трябваше да бъде завършен, изтече, но бе удължен с нови две седмици.

На този фон младежи отново планират символични протести, наречени "Революция на пържените картофки". В Льовен при акцията безплатно ще бъдат раздадени 300 опаковки пържени картофи на минувачи, в Антверпен се планира парти с диджеи, а в Лиеж ще бъде направен т. нар. "флаш-моб" - предварително планирана и организирана акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотива отново внезапно, сякаш нищо не се е случило. Сред организаторите е българският студент Климент Костадинов.

Медиите отбелязват, че протестът през януари в Брюксел, който премина под мотото "Срам" и с участието на 35 000 души, е бил организиран от петима младежи.