Белгийският Сенат ще гласува резолюция в подкрепа на медиците ни
Белгийският Сенат ще гласува резолюция в подкрепа на медиците ни / netinfo

Сенатът на Белгия - горната камара на белгийския парламент - обсъди случая с българските медицински сестри в Либия. Решено бе 15 сенатори да внесат резолюция, която да бъде гласувана в събота, 23 декември.

Всичко това стана в присъствието на белгийския външен министър Карел де Гухт, който бе повикан от сенаторите, за да обясни какви мерки взема Белгия след потвърждаването на смъртните присъди срещу българските медицински сестри.

Вносителят на първи вариант на резолюцията, сенаторът Жозе Дюбийе заяви, че потвърждаването на смъртните присъди от Наказателния съд в Триполи е "шантаж и срещу Запада с цел получаване на икономически и политически изгоди". Сенатор Дюбийе припомни, че синът на Кадафи - Сейф ал Ислам е казал, че "признанията" на българките са били изтръгнати с мъчения.

Председателката на Сената Ан-Мари Лизин каза, че е потресена от решението на съда в Триполи. "Това е политически процес, на който не бяха взети под внимание оценките на най-изтъкнати международни експерти по СПИН". Тези експерти доказаха, че заразяването на децата в болницата в Бенгази с вируса на СПИН е станало далеч преди българките да започнат работа там, добави тя.

Европейският съюз и всички страни членки са шокирани от присъдата на съда в Триполи и ще настояват за справедливо решение по този случай. Само такова решение ще позволи да се нормализират отношенията на Европейския съюз с Либия, каза министърът на външните работи на Белгия Карел де Гухт.

Белгийските сенатори поискаха от външния министър либийският посланик в Брюксел да бъде повикан в министерството на външните работи, за да му бъде оказан натиск за положително решаване на случая с българските медицински сестри.