Беларус предлага на Венецуела модерни противосамолетни ракети
Беларус предлага на Венецуела модерни противосамолетни ракети / netinfo

Беларуски представители са предложили на Венецуела доставката на противосамолетни високотехнологични оръжейни системи, способни да обезвредят американските военни технологии, предаде ДПА.

Предложената продажба включва неуточнен брой зенитни ракети, които според Беларус могат да свалят и най-модерните самолети. Ракетите със среден и малък обсег са модернизирани модели от съветско време, известни в армията на Беларус като "Печора-2Т" и "Оса-1Т". Обемът и стойността на доставката още се договарят.

Беларуската фирма, производителка на "Оса" и "Печора", е предложила на Венецуела и новоразработената ракетна система ТRК, способна да прехваща не само модерни самолети, но и "умни бомби", пуснати от тях.

Антиамерикански настроеният венецуелски президент Уго Чавес започна масово да купува оръжия с печалбите от износа на петрол, отбелязва ДПА. През май м.г. САЩ забраниха продажбите на оръжие за Венецуела, която дотогава беше традиционен купувач на американска военна техника. Оттогава Чавес се насочи към Китай и бившите съветски републики за нови оръжия.