Бащата на Асанж изнесе реч пред Бранденбургската врата в Берлин, съобщи Спутник. Джон Шиптън, баща на Джулиан Асанж, се обърна към привържениците му в центъра на германската столица.

Шиптън пристигна в Берлин, за да се срещне със Севим Дагделен, заместник-лидер на лявата парламентарна група Die Linke, и по-рано през деня те проведоха съвместна пресконференция в Бундестага.

Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ, обяви Майк Помпео


Асанж беше арестуван в Лондон на 11 април и след това осъден на 50 седмици затвор за нарушаване на гаранцията си през 2012 г. Той поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция заради обвинения в сексуално посегателство и евентуална екстрадиция в САЩ. Вашингтон поиска Лондон да го екстрадира. Изслушванията по делото за екстрадиция на Асанж са насрочени за 25 февруари 2020 г.

Експерт от ООН: Асандж е станал жертва на психически тормоз

Асанж придоби известност, след като през 2010 г. WikiLeaks публикува голям брой класифицирани документи, включително някои, които разкриват злоупотреби с власт и военни престъпления, извършени от американските военни в Афганистан и Ирак, както и в лагера за задържане в залива Гуантанамо.
БГНЕС