Бан Ки-мун: Трябва много повече за решаване на кризата с мигрантите
Бан Ки-мун: Трябва много повече за решаване на кризата с мигрантите / снимка: Guliver/Getty Images

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани страните в Европа и по света да проявят състрадание и да положат повече усилия за решаване на кризата с мигрантите, предаде АФП.

В реч на френски в сградата на френското външно министерство в Париж, Бан заяви, че хилядите мигранти „предприемат опасни пътешествия и не трябва да се сблъскват с нови изпитания при пристигането си”.

„Днес има повече разселени хора, отколкото някога е имало след Втората световна война. В Сирия и другаде милиони хора бягат от насилието и преследванията. Други се опитват да избягат от беднотията и търсят начини да водят достоен живот”, каза Бан.

„Поздравявам страните, които проявят съпричастност, и приканвам останалите, в Европа и другаде, да проявят състрадание и да положат повече усилия за решаване на тази криза”, призова той.

„С намесата си трябва да спасяваме животи, да се борим срещу трафика на хора и дискриминацията, да даваме юридически решения, да разглеждаме първопричините на проблемите и да защитаваме човешките права”, каза генералният секретар на ООН.

Бан се срещна с френския президент Франсоа Оланд вчера - първия ден от посещението си в Париж.

Източник: БТА