/ БГНЕС
Той обеща скоро да произнесе голяма реч за помощта за Украйна
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува "отровената атмосфера" на политическия живот в САЩ, предадоха световните агенции.

Изказването му бе направено ден след импийчмънта на председателя на долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите - Кевин Маккарти. 

Този импийчмънт бе извършен малко след като беше избегнат временно рискът от бюджетната парализа на федералната държава. 

"Трябва да се промени отровената атмосфера във Вашингтон", каза американският президент. "Ние имаме дълбоки разногласия, но ние трябва да престанем да се възприемаме като врагове", допълни той.

Байдън освен това обеща, че скоро ще произнесе голяма реч относно военната помощ за Украйна. В тази реч той ще покаже, че е изключително важно да продължи военната и финансовата подкрепа за тази страна.

Президентът на САЩ също така призна, че политическият хаос в Републиканската партия, който парализира долната камара на Конгреса, го притеснява във връзка с помощта за Украйна.

Маккарти беше отстранен вчера заради бунт на депутати от дясното крило на Републиканската партия, което се противопоставя относно деблокирането на допълнителни средства за Киев.

"Това ме притеснява, но аз знам, че има мнозинство от народни избраници в Камарата на представителите и в Сената, и в двете партии, които казаха, че подкрепят финансирането на помощта за Украйна", каза Байдън.

Без да подновява обичайните си уверения, че САЩ ще продължат да подкрепят Киев толкова дълго, колкото е необходимо, американският президент по-скоро настоя върху факта, че е в интерес на неговата страна Украйна да успее срещу руската инвазия.

"Изключително важно е за САЩ и за нашите съюзници за спазим нашите обещания", заяви Байдън, давайки си сметка за риска от умора не само в Конгреса, но и в по-общ план в американското общество по този въпрос.

Байдън не пожела да каже колко време САЩ ще бъдат в състояние да продължават тяхната военна и финансова помощ, ако Конгресът не приеме нова помощ за Украйна, както настоява Белият дом. Той само заяви, че Вашингтон има средствата да финансира следващ транш от помощта и даде да се разбере, че съществуват други начини на финансиране без да се минава през парламентарната процедура, но не навлезе в подробности по този въпрос.
Габриела Големанска, БТА