Атентатите в Москва са знак за провала на Путин в Кавказ, казват анализатори
Атентатите в Москва са знак за провала на Путин в Кавказ, казват анализатори / снимка: Reuters

Двата самоубийствени атентата в московското метро показват ясно, че силният човек на руската политика, премиерът Владимир Путин не е успял да се пребори с насилието на кавказките сепаратисти, отбелязва Франс прес.

"Атентатите са провал на политиката на Владимир Путин в Северен Кавказ", категоричен е независимият руски анализатор Александър Голц. Той допълва, че терористичните нападения са провал и за усилията на Федералната служба за сигурност.

Колкото и парадоксално да е, но един от тазсутрешните атентати беше извършен в метрото точно до централата на ФСС, допълва Франс прес.

Нападенията, в които по последни данни са загинали 38 души, стават близо година, след като Кремъл гръмко обяви края на конфликта в Чечения, продължил десет години. Но оттогава, от април 2009 г., нападенията срещу руските сили не спряха както в Чечения, така и в съседните републики Дагестан и Ингушетия. Нападенията зачестиха и през ноември руският президент Дмитрий Медведев призна, че нестабилността в региона си остава проблем номер едно за Русия.

През януари президентът постави начело на Севернокавказкия федерален окръг влиятелния политик и бизнесмен Александър Хлопонин с надеждата, че той ще помогне за икономическото възстановяването на региона и това ще сложи край на насилието. Ситуацията обаче така и не се подобри. Според анализатора Голц в Северен Кавказ Москва засега се справя само с "контрола върху дисидентите, което е много по-лесната задача".

Днес Путин заяви, че терористите, планирали нападенията в московското метро, ще бъдат унищожени, пише БТА.

Руският президент Дмитрий Медведев в последно време също започна да говори с по-суров тон за проявите на насилие в Северен Кавказ. Според руския анализатор Глеб Павловски след нападенията от тази сутрин руското президентство ще възприеме по-решителна позиция по отношение на бунтовниците в Северен Кавказ. А силите за сигурност ще имат за задача да установят дали нападението в метрото не е началото на серия от терористични актове, подобно на поредицата от нападения, довели до кървавата заложническа криза в училището в Беслан през 2004 г., смята Павловски.

Всички анализатори обаче са единодушни в едно. Руското общество няма да упражни натиск върху властите за рязка промяна на политиката в Кавказ. Логиката на народа е проста. Руснаците ще си кажат: "Оцелях, семейството ми оцеля" и животът ще продължи, казва Голц.