Германия полиция
Германия полиция / Guliver/Getty Images
Германски разследващи са арестували 18-годишен младеж на германско-австрийската граница в близост до град Пасау, за когото се предполага, че е подготвял ислямистки мотивирано нападение във Франкфурт, предаде ДПА.

Мароканецът, който е израснал в Германия, е искал да замине за Ирак, за да се присъедини към действащите там терористични милиции на "Ислямска държава", съобщиха полицията във Висбаден и франкфуртската прокуратура.

Младежът е заподозрян в подготовката на сериозен акт на насилие, който застрашава държавата. Той е получил планове за изготвянето на взривни вещества и освен това има данни, че се е опитвал да се снабди с изцяло автоматично оръжие, за да убие колкото се може повече хора. 

Полицията е наблюдавала заподозрения от лятото. При първия обиск на жилището му, извършен през август, силите на реда са открили знамена на "Ислямска държава".

По-късно полицаи под прикритие са установили, че мароканецът първоначално се е отказал от плана си за нападение, тъй като се е страхувал да не бъде разкрит. Вместо това той е решил да се присъедини към "Ислямска държава", за да "избива неверници" и да се "бори срещу държавните институции". Обвиняемият е отпътувал с автомобил, като през цялото време е бил под полицейско наблюдение до момента на залавянето му.
Николай Велев/БТА