АП: Убийството на Бин Ладен е новинарското събитие на годината
АП: Убийството на Бин Ладен е новинарското събитие на годината / снимка: Reuters

Убийството на най-търсения терорист в света - Осама бин Ладен по време на рейд на американски "Морски тюлени" в имението в Пакистан, където лидерът на Ал Каида се укриваше, бе определено за новинарско събитие на 2011 г. в годишното допитване на Асошиейтед прес до редакторите и директорите на новинарските медии в САЩ.

Гибелта през май на Бин Ладен, мозъка на терористичните удари в САЩ на 11 септември 2001 г., бе поставено на първо място от 128 участници в анкетата за определяне на 10-те топ новинарски събития на годината.

Тройното бедствие в Япония - земетресението с магнитуд 9 през март, последвалото го цунами и ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1", се класира на второ място с 60 гласа.

На трето място останаха въстанията от Арабската пролет, докато финансовите сътресение в ЕС заеха четвърта позиция.

В челната десетка влязоха още състоянието на американската икономика, скандалът със сексуалните посегателства в колеж в Пенсилвания, свалянето на Муамар Кадафи, фискалните противоборства в конгреса на САЩ, протестите на движението "Окупирай Уолстрийт" и прострелването на конгресмена Габриел Гифърдс, допълва БТА.

Сред новинарските събития, които не попаднаха сред 10-те водещи, бяха смъртта на съоснователя на "Епъл" Стив Джобс, ураганът Айрин, опустошителната серия торнада в САЩ и отмяната на политиката "не казвай, не питай", забраняваща на хомосексуалисти да служат открито в американската армия.