Андреас Лубиц се е страхувал, че ще ослепее
Андреас Лубиц се е страхувал, че ще ослепее / снимка: БГНЕС, архив

Вторият пилот на самолета Еърбъс А320 на компанията Джърмануингс, който се разби на 24 март във френските Алпи, вземайки 150 жертви, е посетил 41 лекари за пет години, в това число седем в месеца преди катастрофата. Това съобщи прокурорът на Марсилия Брис Робен, цитиран от Франс прес.

Германецът Андреас Лубиц, който нарочно разби самолета, "се е тревожел за здравето си и се е страхувал, че ще ослепее". Той е страдал от тежка депресия, от "психоза, придружена от смущения в зрението", каза Робен на пресконференция в Париж след среща със семействата на жертвите.

Разбилият умишлено самолет Лубиц бил при дузина лекари за две години

Робен добави, че няма достатъчно данни за нехайство, за да започва съдебна процедура срещу Джърмануингс или компанията-майка Луфтханза при разбиването на пътническия самолет. Продължават обаче проверките дали компанията е допуснала някакви грешки, предаде ДПА.

Андреас Лубиц „репетирал" снижаването на самолета А320 на предишния полет

В Германия лекарите може да бъдат осъдени на затвор, ако разкрият информация за свои пациенти на когото и да било освен ако има доказателства, че те възнамеряват да извършат тежко престъпление, отбелязва Асошиейтед прес.

Джърмануингс и Луфтханза заявиха, че Лубиц е преминал успешно всички медицински тестове и лекарите са го обявили годен да управлява самолет.

Източник: БТА