Андерш Брайвик се подложил на операция, за да има по-арийски нос
Андерш Брайвик се подложил на операция, за да има по-арийски нос / снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик се подложил на операция на носа като тийнейджър, защото искал по-арийски нос. Това заяви пред районния съд в Осло бивш негов приятел, цитиран от ДПА.

Брайвик, който призна, че е убил 77 души в нападенията от 22 юли, но твърди, че е невинен, бе помолен да напусне залата, преди 32-годишният свидетел да започне да дава показания.

Свидетелят е един от четиримата бивши приятели на Брайвик, извикани да свидетелстват. Той описа Брайвик като умен и общителен, но суетен и си спомни, че Брайвик му казал, че иска по-арийски нос.

Самият Брайвик публикува манифест малко преди нападенията, че си е направил операция на носа на 18 години след бой с младеж имигрант.

Свидетелят, който се сприятелил с Брайвик на 11 години, не си спомни подобен случай, отбелязва БТА. Според него Брайвик отдавал голямо внимание на дрехите и понякога вечер носел очила и напудрял лицето си.

Друг бивш приятел на масовия убиец заяви, че Брайвик се усамотявал, след като се преместил да живее при майка си и повечето време играел компютърни игри. Той си спомни, че след 2006 година Брайвик започнал да споделя силови възгледи по въпросите на имиграцията и възприемането на исляма като заплаха и не обичал да бъде предизвикван.

Норвежкият масов убиец е бил силно депресиран, проявявал е женствено поведение и е възможно да е бил гей, споделят неговите бивши приятели, цитирани от Асошиейтед прес.