Анастасиадис: Споразумението е болезнено, но ще се съвземем
Анастасиадис: Споразумението е болезнено, но ще се съвземем / снимка: Reuters

Кипърският президент Никос Анастасиадис призна, че сключеното споразумение с ЕС и МВФ за спасяване на Кипър от фалит е болезнено, но островът ще се съвземе, предава АФП.

В телевизионно обръщение президентът заяви, че е взел своите болезнени решения, за да спаси страната и обеща Кипър да си стъпи отново на краката. Кипър избегна банкрута благодарение на спасителен план в последната минута, приет през нощта срещу понеделник в Брюксел, но двете най-големи банки ще платят тежка цена за това.

Президентът Анастасиадис каза още, че неговата мисия с международните кредитори е била изключително трудна задача с една единствена цел: да се спаси страната чрез консолидация и рационализация на банковата й система, предава БГНЕС. "Имаше трудни, а понякога и драматични моменти. Кипър е изправен на ръба пред икономически срив".

"Споразумението, което постигнахме е болезнено, но предвид обстоятелствата, е най-доброто, което можеше да се постигне.

Ние преодоляхме риска от фалит за Кипър и избегнахме трагичните последствия, които това би имало за икономиката и обществото", добави президентът. "Беше голяма битка, от която излязохме ранени, но на крака и решени да тръгнем напред от нова основа".