/ iStock/Getty Images
Американският математик Денис Парнел Съливан спечели Абеловата награда за 2022 г., съобщи Норвежката академия на науките, цитирана от Франс прес.
Той е отличен за приноса си към изследванията в сферата на топологията и по-специално за работата си върху теорията на хаоса.

Съливан, който е на 81 години, е професор в университета "Стоуни Брук" в Ню Йорк. 

Математикът е отличен "за своя революционен принос към топологията в широк смисъл, и по-специално в нейните алгебрични, геометрични и динамични аспекти".

Топологията "изучава свойствата на обектите, които не се променят, когато се деформират" и има "важни приложения в области, вариращи от физика до икономика", казват в съобщение от Норвежката академия на науките.

Описан като "активен и харизматичен член на математическата общност", Съливан е награден за откриването на "дълбоки връзки между изключителното разнообразие от области в математиката".

Роден в Мичиган, математикът се премества като дете в Хюстън, щата Тексас. Съливан следва в университета Райс, преди да получи докторската си степен в Принстънския университет.

В края на 70-те години започва да изследвания на нелинейни динамични системи и хаотичното им поведение,  от което идва и "теория на хаоса"
        
Денис Парнел Съливан ще получи отличието на 24 май в Осло. 

Абеловата награда, наричана "Нобел за математика", се придружава от чек за 7,5 милиона норвежки крони (883 000 щатски долара). Тя е учредена през 2003 г. във връзка с 200-годишнината от рождението на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел
 
 
БТА