Американец се призна за виновен, че искал в името на ИД да атакува с мачете клиенти на ресторант
Американец се призна за виновен, че искал в името на ИД да атакува с мачете клиенти на ресторант / Thinkstock/Getty Images

Двайсет и шест годишен американец се призна за виновен, че планирал нападение с мачете в Новогодишната нощ в град Рочестър, в щата Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Еманюел Лъчман беше арестуван на 31 декември миналата година. Той планирал атаката да е в ресторант, в който се били събрали хора, празнуващи Нова година и смятал да извърши нападението от името на "Ислямска държава".

Мъж с мачете нападна полицаи в Белгия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Присъдата на Лъчман ще бъде произнесена на 15 ноември. Той призна и вината си по обвинения, че участвал в заговор за предоставяне на материали за чужда терористична организация.

Прокурори по делото казаха, че на 30 декември миналата година Лъчман е заснел видео, в което се врича във вярност на ИД и казва, че ще пролее кръвта на неверниците, които проливали кръвта на мюсюлмани зад граница.

Лъчман е бил заловен с помощта на трима информатори на ФБР, които се престрували, че искат да му помогнат. Единият от тях дори отишъл с Лъчман да купи мачете, ножове и други предмети, необходими му за нападението срещу ресторанта. Тъй като Лъчман нямал достатъчно пари, информаторът му дал 40 долара на заем за закупуването на нещата, необходими за клането.

Мъж с мачете уби жена и рани двама души в германския град Ройтлинген (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според информаторите Лъчман общувал с хора в чужбина, които наричал свои братя. Той споделял, че мрази САЩ и би направил всичко, за да отиде в ИД.

Източник: БТА