Ахмадинеджад: Европейските политици са един от друг по-глупави
Ахмадинеджад: Европейските политици са един от друг по-глупави / снимкa: БГНЕС

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви днес, че "европейските политици са един от друг по-глупави", предаде ДПА, като се позовава на иранската информационна агенция ФАРС.

В реч в джамията "Арак" в Техеран по случай религиозните шиитски церемонии, почитащи смъртта през 7-и век по време на битка на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, Ахмадинеджад посочи, че "европейските политици не разбират нищо нито от политика, нито от история". "Например те казват: нека да махнем минаретата на джамиите и си въобразяват, че така могат да спрат ислямисткото движение и вяра." Иранският президент имаше предвид референдума в Швейцария от миналия месец, на който бе гласувано да се забрани строежът на минарета и който Иран яростно разкритикува - дори призова швейцарското правителство да не се съобрази с резултатите от гласуването.

Ахмадинеджад обяви също, че Иран никога няма да позволи на САЩ да наложат господство над Близкия изток, пише БТА. "Иран днес е десет пъти по-силен от миналата година и ще се изправи срещу световните сили по-мощен отвсякога", предупреди иранският президент явно имайки предвид плана на САЩ и на съюзниците им за налагане на нови санкции срещу страната му заради ядрената й програма.

Ахмадинеджад е известен с популистките си изказвания на местни церемонии, посочва ДПА.