9 души бяха убити в Южен Судан преди референдума за независимостта
9 души бяха убити в Южен Судан преди референдума за независимостта / Reuters

Най-малко девет души загинаха в сблъсъци между две бунтовнически групировки и южносуданската армия в навечерието на историческия референдум за независимостта на автономната област, предаде Асошиейтед прес.

Нападенията срещу войници на Суданската народно-освободителна армия бяха извършени късно вчера и днес в богат на петрол район на границата със Северен Судан. Високопоставен началник от силите за сигурност изрази подозрения, че бунтовниците се опитват да намалят избирателната активност в някои райони. Повечето наблюдатели очакват вотът да протече мирно.

Референдумът, на който южняците трябва да решат дали да останат в пределите на Судан или да се отцепят в независима държава, е решаващ етап в прилагането на мирното споразумение, което през 2005 г. сложи край на продължилата 21 години гражданска война, взела 2 милиона жертви и довела до изселването на 4 милиона суданци.

Южносуданският президент Салва Киир, който се срещна днес с американския сенатор и бивш кандидат за президент Джон Кери, направи обръщение към гласоподавателите на специална пресконференция, посочва БТА.

"Призовавам ви да направите избора си по мирен начин в края на нашето най-дълго пътуване," заяви Киир. "Ние, правителството на Южен Судан, ви гарантираме атмосфера на спокойствие и сигурност."

Кери, който е един от високопоставените американски наблюдатели на референдума, предупреди, че стабилността на Северен Судан също е поставена на карта.

Ако участниците в референдума гласуват за независимост, африканската държава ще се раздели на предимно арабски и мюсюлмански север и на юг, населен основно с чернокожи християни. Ключови въпроси като подялбата на петролното богатство (три четвърти от петролните залежи са в слаборазвития Южен Судан), правата за използване на водоизточниците и демаркирането на границата предстои да бъдат съгласувани.