400 000 са бежанците от насилието в Южен Киргизстан
400 000 са бежанците от насилието в Южен Киргизстан / снимка: Reuters

Най-малко 400 000 са по най-нови данни на ООН бежанците и прокудените от родните си места от междуетническото насилие в Южен Киргизстан, съобщи за Франс прес говорителката на Службата на ООН за координиране на хуманитарните операции Елизабет Бирс.

По последни сведения на агенциите на ООН най-малко 400 000 души са избягали от страната или са напуснали родните си места в рамките на страната след избухналото миналата седмица в южната част на Киргизстан насилие, каза Бирс.

Според нас броят на прокудените от домовете си киргизстанци вече достига 300 000 души, а броят на бежанците в съседен Узбекистан е между 75 000 и 100 000 души, като данни не включват децата, уточни говорителката.

За Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) изобщо не стои на дневен ред изпращането на мироопазващи сили в Киргизстан, който стана арена на кръвопролитни междуетнически сблъсъци със стотици жертви. Това заяви днес генералният секретар на ОДКС Николай Бордюжа, цитиран от Франс прес.

Бордюжа посочи, че за сметка на това доминираната от Русия организация, в която влизат още няколко бивши съветски републики, може да изпрати в Киргизстан специалисти по борбата с масовите безредици, допълва БТА.

Руските сили за сигурност обучават под егидата на ОДКС експерти, които да помогнат при разследването на насилието в бедната централноазиатска държава. Те ще имат за задача да открият организаторите на безредиците, съобщи източник от структурите на организацията.

Секретарят на Съвета за сигурност на Киргизстан Алик Орозов допусна възможността ОДКС да предостави на страната между шест и девет хеликоптера от Казахстан или Русия.

Най-малко 191 души са загинали, а близо 2 хиляди са били ранени при сблъсъците между киргизи и узбеки в Южен Киргизстан, сочат най-новите данни на министерството на здравеопазването. По данни на ООН най-малко 400 хиляди души, в огромното си мнозинство узбеки, са били принудени да напуснат своите домове.

Временното правителство увери, че ситуацията се нормализира, и оттегли призива си за изпращане на мироопазващи сили. Западни експерти обаче определиха тази оценка като преждевременна, като подчертаха слабостта на властите и им препоръчаха да поискат международна помощ.