24 жертви на протестите след петъчната молитва в Сирия
24 жертви на протестите след петъчната молитва в Сирия / снимка: Reuters

Сирийските сили за сигурност са убили най-малко 24 демонстранти и са ранили голям брой хора при масовите антиправителствени протести след петъчната молитва, предаде ДПА.

В продължаващите тежки боеве между бунтовниците и силите на режима в провинция Хомс са убити петима и ранени трийсет и двама правителствени войници. По данни от болници при днешните протести само в провинция Хомс са загинали 12 и са ранени 30 демонстранти. В град Хама убитите са осмина, а в град Дераа - четирима. Според местни жители повечето ранени умират от раните си в своите домове, така че броят на убитите може да е по-голям, посочва БТА.

Четвърти ден град Растан е арена на ожесточени боеве между части, верни на президента Башар ал Асад, и дезертьори от армията. Активисти в Ливан казаха пред ДПА, че самолети на режима са бомбардирали Талбиса и Растан. Над 250 танка и БТР-а от правителствените сили атакуват днес Растан, съобщи базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от АФП.

ИТАР-ТАСС посочва, че в Сирия и Йемен днес са се състояли протестни акции на солидарност с искане за сваляне на президентите на двете страни. „Народите на Йемен и Сирия искат свобода; долу Али Абдула Салех и Башар ал Асад”, скандираха йеменски демонстранти в Сана и Таиз. „Йеменците и сирийците ще победят; народът е по-силен от тираните”, викаха жителите на сирийския град Хомс.

Хиляди йорданци се стекоха днес на улиците на Аман и други градове в Йордания с настояване за оставка на правителството и разпускане на парламента, предадоха ДПА и АФП. Само в Аман около 4000 активисти на „Мюсюлманските братя” и други опозиционни групи и младежки организации се събраха пред главната джамия в столицата след молитвата и скандираха: „Няма да можете да ни измамите”. Демонстрантите поискаха образуването и на „правителство на националното спасение”, което да организира следващите избори.

Масови протестни акции имаше днес в Суец и много други египетски градове, съобщава ИТАР-ТАСС. На площад „Тахрир” в Кайро имаше многохилядна демонстрация под наслов „В защита на идеалите на революцията”. На митинга се появи популярният американски актьор Шон Пен.