22 убити и 120 ранени при експлозия в търговски център в Банкок
22 убити и 120 ранени при експлозия в търговски център в Банкок / БГНЕС

Най-малко 22 души бяха убити и 120 - ранени, в центъра на тайландската столица Банкок, където привечер местно време днес избухнаха две бомби, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Сред жертвите има поне трима чужденци. Повечето от 80-те ранени са туристи от Китай и Тайван.

По-рано беше съобщено, че убитите са 27, а ранените - 80.

Първата била поставена на стълбите до хиндуиския храм Ераван. Втората била прикрепена към мотоциклет, като при нейното детониране експлодирали и два таксиметрови автомобила.

Взривът разтърси оживеното голямо кръстовище Раджапрасонг - бизнес район, посещаван от туристи и от местни жители. Очевидци и журналисти разказаха, че след експлозията са видели разкъсани тела.

22 убити и 120 ранени при експлозия в търговски център в Банкок
netinfo
Бомбата е избухнала близо до хиндуисткия храм Ераван, който е популярна туристическа дестинация в града, заобиколена от молове и небостъргачи. Експлозията е нанесла щети на храма. В двора му се е отворил истински кратер. На мястото са пристигали спасителни екипи. Околните станции на метрото са затворени. Сапьори претърсват района и вече са открили две невзривили се бомби.

По-рано днес заместник-началникът на полицията на Тайланд Аек Ангсананод заяви, че според първоначалния анализ взривът може би е бил причинен от мотоциклет бомба.

Тайландското министерство на отбраната предположи, че мишена на атаката са били чужденци, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната Правит Вонгсувон посочи, цитиран от Ройтерс, че извършителите искат да разрушат икономиката и туризма на страната. Две бомби избухнаха в луксозен мол в Банкок и раниха двама души през февруари. През април експлозия разтърси курорта Кох Самуи.

Тайландските власти смятат, че експлозиите целят да дестабилизират управляващата хунта, дошла на власт през май миналата година.

Източник: БТА