20 000 евакуирани във Флорида заради Алберто
20 000 евакуирани във Флорида заради Алберто / netinfo

Над 20 000 души получиха нареждане да напуснат домовете си в американския щат Флорида заради приближаването на първата тропическа буря за сезона - Алберто, предаде Франс прес.

Мерките засягат 21 000 души, живеещи в сглобяеми жилища или в зоните близо до западния бряг на полуострова, уточниха местни медии.

Губернаторът на Флорида Джеб Буш обяви извънредно положение, което му позволява да се обърне към Националната гвардията.

Националният център за наблюдение на ураганите в Маями предупреди, че Алберто може да се превърне в ураган и да връхлети западния бряг на Флорида, който пострада през 2005 г. при преминаването на ураганите Катрина, Рита, Денис и Уилма.

Алберто се намираше снощи на около 150 километра югоизточно от град Апалачикола, щата Флорида, и се придвижва към западния бряг на щата, придружен от ветрове със скорост 110 км/ч.

Алберто предизвика в неделя в Куба наводнения и активизира свлачища. Осем души бяха ранени. Над 50 жилища бяха сериозно повредени.

Това е първата тропическа буря за сезона на ураганите в Северна Америка, който започна на 1 юни и ще продължи до края на ноември. Американските метеоролози очакват между 8 и 10 големи урагана през сезона 2006.