2 души бяха арестувани в Германия за шпионаж в полза на Сирия
2 души бяха арестувани в Германия за шпионаж в полза на Сирия / снимка: Reuters, архив

Германските власти арестуваха двама души, обвинени, че са шпионирали сирийски изгнаници, предаде ДПА. Полицията е претърсила жилищата на задържаните и на още шестима заподозрени.

Предполага се, че шпионската мрежа години наред е докладвала на сирийското разузнаване за дейността на дисидентите.

Заподозрените са били следени от германското вътрешно разузнаване. Двамата арестувани са Махмуд А., притежаващ ливанско и германско гражданство, и сириецът Акрам О, предава БТА. Германия призовава сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта, след като страната от няколко месеца е обхваната от продемократични протести и размирици, отнели по данни на ООН живота на хиляди.

Външният министър Гидо Вестервеле каза, че обмисля дали да не затвори напълно германското посолство в Сирия.

Междувременно сирийският посланик в Берлин бе извикан във външното министерство, където му бе изразен протест заради следенето на сирийски дисиденти в Германия, съобщи германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА. Той каза това часове след като германската полиция арестува в Берлин двама души, заподозрени в шпионаж.

Вестервеле не коментира следствието за инфилтриране на шпиони в дисидентски групи, посочва ДПА. Германия няма да търпи сплашване на дисиденти на нейна земя, е било заявено на посланика във външното министерство. Холандия извика за консултации посланика си в Сирия, съобщи говорител на външното министерство, цитиран от Франс прес.