16-годишната Маляля Юсуфзай мечтае да стане премиер на Пакистан
16-годишната Маляля Юсуфзай мечтае да стане премиер на Пакистан / снимки: БГНЕС

16-годишното пакистанско момиче Маляля Юсуфзай, чиято борба за правото на женско образование я превърна в мишена на талибаните, заяви в интервю в Ню Йорк, че се надява един ден да стане премиер на Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

На въпрос дали иска да стане лекар или политик, Маляля отговори, че отначало е искала да е лекар, но е разбрала, че може да помогне на повече хора като премиер. "Мога да отделя голяма част от бюджета за образование", каза момичето сред аплодисменти и смях от публиката.

"Никога няма да се откажа. Те простреляха тялото ми, но не могат да застрелят мечтите ми", каза Маляля по повод многократните смъртни заплахи от талибаните. Маляля Юсуфзай стана тяхна мишена, защото от 11-годишна описва жестокостите им в блог на сайта на Би Би Си.

На 9 октомври 2012 г. маскиран нападател скочил в камион, който закарвал момичета у дома от училище, и извикал "Коя е Маляля", след което я прострелял в главата.

Седмица по-късно момичето дошло в съзнание в болница в Бирмингам и постепенно си възвърнало зрението и гласа. Сега Маляля и семейството й живеят в този английски град. Тя заяви, че първата й мисъл е била за двете й приятелки, с които била, и които също били ранени при нападението, посочва БТА.

Председателите на политическите групи в ЕП единодушно решиха да удостоят с най-високото европейско отличие в областта на човешките права и демокрацията 16-годишната пакистанска ученичка. Девойката, чието име се спряга и за Нобеловата награда за мир, ще получи наградата на 20 ноември в Страсбург.

Опитът за убийство на Маляля Юсуфзай привлече световното внимание върху борбата за правата на жените в Пакистан. Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен по-късно днес. Маляля заяви, че за нея ще е голяма чест да получи наградата, но подчерта, че все още има много да направи преди да почувства, че наистина я заслужава.

"Имам много да работя", каза тя. В интервюто Маляля пламенно говори против принудителните бракове и срещу отказа на образование за момичета и момчета из цял свят.

Тя призова момичетата в развиващите се страни да използват образованието си, да си пишат домашните и да бъдат любезни с учителите си. "Искам да кажа на всички момичета - осъзнайте колко важно е образованието преди да са ви го отнели", каза тя.