150 000 души в Съчуан евакуирани заради опасност от наводнение
150 000 души в Съчуан евакуирани заради опасност от наводнение / netinfo

Властите на китайската провинция Съчуан, пострадала на 12 май от катастрофално земетресение, започнаха евакуацията на 150 000 души заради опасност от преливане на естествено езеро, формирало се след труса, предадоха световните агенции.

Става дума главно за жители на град Мянян, които се намира в близост до огромно езеро, образувало се заради свлачище, причинено от труса на 12 май. В езерото сега има 130 милиона кубически метра вода. Ако тази вода прелее, то властите в Съчуан ще трябва да евакуират още 1,3 милиона души.

Близо 2000 войници ще се опитат да прокопаят канал, през който да бъде източена водата. Ако се наложи, те ще използват и динамит, за да направят пробойна. Задействани са 10 булдозера. Заради проливните дъждове в Южен Китай от последните няколко дни нивото на естественото езеро се покачи вчера до 725,3 метра.

Подобни естествени езера, образували се след свлачища, предизвикани от труса на 12 май, има на 35 места в провинция Съчуан.

Властите обявиха нови данни за броя на жертвите от труса. Потвърдени са 67 183 смъртни случаи, 20 790 души се водят все още за изчезнали, а 361 822 са ранените.

Днес Съчуан бе разлюлян от два вторични труса, предаде агенция Синхуа. Единият от тях е бил с магнитуд 5,7 по Рихтер. В окръг Цинчуан са рухнали над 420 000 къщи.

Китай бе връхлетян и от друго природно бедствие. Проливните дъждове в южните части на страната, предизвикаха свлачища, в които загинаха 20 души. Най-малко 16 се водят за изчезнали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Силните дъждове разрушиха мостове, десетки къщи и предизвикаха спиране на електроподаването в 8 града на провинция Гуейчжоу. Това засегна общо 26 000 нейни жители.

В съседната провинция Хунан свлачища, предизвикани от поройните дъждове, разрушиха къщи, пътища, телефонни и електропреносни мрежи и засегнаха 90 000 жители на района.

И докато властите на южните китайски провинции се борят с природните стихии, управата на Пекин обяви, че замърсяването на въздуха в китайската столица е рекордно високо, предадоха световните агенции. Качеството на въздуха се е влошило до пета степен, което по китайските стандарти е най-високата степен, съобщиха от китайската Служба да опазване на околната среда. Причината за замърсяването е пясъчна буря в Монголия, четвъртата за този сезон. Властите на китайската столица призоваха хората, страдащи от дихателни проблеми, да не излизат на улицата или да носят маски.