12 души са убити в Дагестан след нападение на терористи-самоубийци
12 души са убити в Дагестан след нападение на терористи-самоубийци / Reuters

12 души, девет от които сътрудници на министерството на вътрешните работи, загинаха при два взрива в дагестанския град Кизляр. Пострадали са 23-ма души. Според министерството на вътрешните работи на Дагестан и двата взрива са дело на атентатори камикадзе.

Единият от загиналите е началникът на Кизлярското отделение на вътрешните работи полковник Виталий Ведерников, зсъобщават градските власти.

Първият взрив избухнал на улица "Московска", когато патрул на милицията се опитал да спре за проверка движещ се автомобил "Нива" на около 300 м от сградата на министерството на вътрешните работи. Шофьорът на колата задействал взривно устройство в автомобила, при което загинали двама милиционери и случайна минувачка. На мястото се образувал кратер с размер 2 на 6 м. След около 20 минути на местопроизшествието, където работела следствена група, втори терорист камикадзе, облечен в милиционерска униформа, задействал взривно устройство, прикрепено към тялото му.

Установена е самоличността на единия от самовзривилите се терористи атентатори. Това е докладвал министърът на вътрешните работи на Дагестан Али Магомедов на президента на републиката Магомедсалам Магомедов, който пристигнал на мястото на трагедията. Името не се съобщава в интерес на разследването.

Руският вътрешен министър Рашид Нургалиев разпореди най-добрите специалисти на ведомството в региона да бъдат изпратени в Кизляр, за да разследват терористичните атаки.

Руският премиер Владимир Путин каза, че е възможно една и съща групировка да е отговорна за бомбените нападения тази седмица в Москва и в Дагестан, предаде Ройтерс.

На 29 март 2010 г. две жени камикадзе се взривиха в метрото на руската столица Москва и убиха 39 души, а над 70 бяха ранени. Отговорност за атентатите тогава поеха група чеченски екстремисти.

Дагестан е субект на Руската федерация, разположен е в Северен Кавказ. В Дагестан съжителстват хора, принадлежащи към десетки етноси. Най-много са аварците, даргинците, кумиките и лезгинците, които общо възлизат на около 75% от цялото население на Дагестан, според интернет енциклопедията „Уикипедия". Етническите руснаци са едва около 5%, но руският е официален език в републиката. Мнозинството изповядват исляма, има и християни.

От началото на 90-те години на 20 век, т.е. след разпадането на Съветския съюз, в Дагестан се наблюдава ислямистка бунтовническа дейност с ниска интензивност, спорадични сепаратистки конфликти, междуетническо напрежение и терористични действия.