Пирински съчувста на близките на Георги Райков
Пирински съчувста на близките на Георги Райков / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински е изпратил съболезнователно писмо до семейството и близките на олимпийския и европейски шампион по борба Георги Райков по повод неговата кончина. Това съобщи парламентарният пресцентър.

"Георги Райков ще остане сред легендите на българския спорт. Той допринесе за честта и славата на българската класическа борба и бе вдъхновяващ пример за сила, мъжество и последователност в преследването на олимпийските идеали", пише в писмото.

Олимпийският и двукратен европейски шампион по класическа борба Георги Райков почина снощи в Копривщица, където се провеждат тържествата по случай 35-та годишнина от спечелването на първа световна отборна титла по класическа борба.

Райков е една от легендите на българската борба. Печелил е медали от всяко голямо първенство, на което е участвал - общо осем (3 златни, 4 сребърни и 1 бронзов). Той става олимпийски шампион на игрите в Москва през 1980 г. в категория до 90 кг.,

бил е двукратен европейски шампион - през 1975 и 1980 г., сребърен медалист през 1977 и 1978, двукратен световен вицешампион - през 1978 и 1979 г. и бронзов медалист през 1977 г. /БТА/