/ Thinkstock/Getty Images
Модните тенденции се променят непрекъснато. Носенето на небрежни, но стилни тоалети за почти всеки повод и прилагането на спортен начин на живот е не само обичайна практика, но и непрекъснато нарастващ пазарен сегмент на модната индустрия днес.

Комбинирайки функционалност и елегантен минималистичен дизайн, спортните облекла за свободното време изиграха важна роля за възраждането на спортните екипи на модната сцена. Тенденцията за носенето на клинове и други облекла за йога, които могат да се носят по всяко време и навсякъде, се наложи и достигна линиите на първокласни и луксозни марки.

С идеята за движение за здраве и уелнес, както и с нарастващия фокус върху приобщаването, еволюцията на свободното време очевидно е далеч от достигане на финалната линия.

Облекло за свободното време: street комбинация от мода и здравословен начин на живот

През 2018 г. размерът на пазара за спортно облекло беше оценен на 155,2 милиарда долара, а до 2026 г. се очаква да достигне 257,1 милиарда долара.

Всички производители на спортно облекло са пуснали линии на спортни екипи, които могат да се носят и през свободното време, и печелят доста добре от този сегмент на пазара. Според мнозина спортното облекло за свободно време е отличителната модна тенденция на 21 век и в днешни дни.

Спортното облекло, което хората могат да носят в неатлетични условия дълго време се разглеждаше като ежедневно облекло, предназначено да се носи както за упражнения, така и през свободното време навън. Спортното облекло, което, благодарение на иновативния си дизайн, се превръща в ежедневно облекло, и незабавно подобрява външния вид. Модата повишава доверието към спортното облекло, докато спортното облекло дава функционалност на модата, като предпазва от изпотяване, устойчивост на миризми или еластична текстура.

Облекло за свободното време: От овластяване на жените до холистичен успех, който може да се използва в Instagram

Технологичните иновации в синтетичните влакна са направили продукти като спандекс по-гъвкави, издръжливи и лесно почистващи се от естествените материали. Възходът на фитнеса и йогата превърна клиновете за йога в ефективна ежедневна част от гардероба ни. Спортно-ежедневното облекло става все по-приемливо за използване в голямо разнообразие от социални събития. Много от дрехите, които хората сега смятат за подходящи за работа, включват вдъхновени от спорта материали като спандекс, ликра и други синтетични влакна.

Инфлуенсър маркетингът е ефективен инструмент за подпомагане на марките да издигнат профила си и да се представят като страхотна марка. Ето защо все повече и повече марки си партнират със знаменитости за рекламна кампания или колекция или сключват спонсорски договори със спортисти.

Instagram превърна една спортна тенденция в холистичен начин на живот. Публикуваха се множество снимки и клипове, кинетични детайли, включени в контексти на знаменитости зад кулисите. Много известни личности и фитнес инфлуенсъри започнаха да смесват и комбинират клинове с неспортно облекло, за да направят тоалетите си по-различни, което от своя страна мотивира милионите им последователи да възприемат по-кежуал външен вид.

В социалните медии тези знаменитости разкриват всеки аспект от ежедневието си и спонсорират марки за спортни развлечения.

Причини, поради които хората обичат да носят спортно облекло

Има толкова много причини индустрията за активно спортно облекло да продължава да се налага. Една от основните е комфортът, който им предоставя носенето на това облекло. Друга важна причина е дизайна, който е на ниво и осигурява самочувствието дори на партита или други социални събития. Издръжливостта и еластичността са другата функционалност за предпочитанията на потребителите.