/ netinfo
Несъмнено закупуването на лаптоп е отлична инвестиция в дългосрочен план. Благодарение на своята функционалност, преносимите компютри са все по-предпочитани, независимо дали става въпрос за работа или забавление. Заедно с това обаче, устройствата поддържат сравнително високи пазарни цени и най-често се свързват със завишените разходи при закупуването им. Поради тази причина все повече хора решават да се сдобият с лаптоп втора употреба.

Закупени от лицензирани търговци, внесените от чужбина употребявани лаптопи имат своите предимства. Ето и 8-те причини, поради които да закупите лаптоп втора ръка:

1. Значително по-ниска цена

Високите цени на чисто новите лаптопи се дължат на факта, че те включват всички разходи за произвеждане на устройствата – изработка, дизайн, маркетинг и т.н. По този начин компютрите допълнително се оскъпяват. От своя страна преносимите компютри втора употреба са достъпни на значително по-ниски цени. Главна причина за това е, че при закупуването им не се включват допълнителни разходи, а се заплаща реалната стойност за машината. Така, в зависимост от характеристиките, потребителите могат да закупят качествен употребяван лаптоп и да спестят над 50% от цената за нов.

2. Технически проверена и обновена техника

Обикновено лаптопите втора ръка, които се предлагат на българският пазар, се внасят от Западна Европа. Повечето магазини за компютри проверяват всеки един лаптоп за техническа изправност. Допитахме се до екипа на онлайн магазин PCLife как точно се подновява използваната техника и може ли да разчитаме на нея, като надеждна за работа и натоварване. Оказа се, че употребяваните лаптопи са много добре обслужени и тествани преди да бъдат предложени на клиента.

Профилактиката включва почистване на прах, смяна на вентилатори и термопаста, почистване на памети и прочие. Допълнително се тестват твърдия диск, оперативната памет и общото техническо състояние на останалите компоненти на лаптопа. PCLife споделиха още, че използват и специализиран сервизен софтуер за тестване състоянието на батерията, дисплея и работните температури.

3. Надеждност

В повечето случаи „използван” не означава непотребен или повреден лаптоп. Преносимите компютри втора ръка, закупени от оторизиран търговец, какъвто е PCLife, са също толкова надеждни, колкото и чисто новите. В онлайн магазина www.pclife.bg всички лаптопи са бизнес клас, тоест те са от бизнес сериите на Dell – Dell Latitude и Dell Precision, на Lenovo – Lenovo ThinkPad и на HP – HP Elitebook.

Бизнес моделите са много по-добре изработени, с по-качествени материали, което ги различава доста от масовите модели, пригодени за домашно ползване.

По-голямата част от използваните лаптопи или компютри идват от държавни институции, които през няколко години подновяват своята техника.
Също така много потребители захвърлят своите преносими компютри дори при наличие на лесно отстраним проблем просто защото решават да закупят по-нов модел. Това означава, че лаптопите втора употреба също функционират безупречно и се характеризират с висока производителност.

4. Ниски разходи за софтуер

Характерно за новите лаптопи, е че те се предлагат с вградени заводски програми и приставки, които непрекъснато изискват да бъдат подновявани с по-нови версии. В повечето случаи много от тях са ненужни и изискват заплащане на лиценз при ъпгрейд, което води до допълнителни разходи. При закупуване на лаптоп втора употреба тези разходи могат да бъдат значително намалени. Това се дължи на факта, че нужният софтуеър е вече инсталиран, а цените за актуализации с по-нови версии са чувствително по-ниски.

и
netinfo

5. Гаранционна поддръжка

Подобно на чисто новите, лаптопите втора употреба също се продават от оторизирани търговци. При закупуването им, обикновено в цената се включва и гаранция, което е доказателство за тяхното качество и висока производителност. Освен това, наличието на гаранция означава, че търговците са способни да поправят и отстранят евентуална повреда, появила се впоследствие.

6. Съвместимост с по-нови версии на всякакъв тип софтуер

Мнозина свързват лаптопите и компютрите втора употреба с използване на остарели програми или приставки. Това твърдение обаче е напълно невярно. Доказателството за това се дължи на високата честота, с която потребителите заменят преносимите си устройства. Поради високия темп софтуерните компании избягват риска и изработват приложения, които са съвместими с по-стари операционни модели, следователно по-стари модели лаптопи и компютри.

7. Практичност

Също като представителите от новото поколение, използваните лаптопи са практични и са подходящи за всяка цел – работа, обучение или забавление . Фактът, че са достъпни на значително по-ниски цени, ги превръща в подходящи за ползване дори от деца на всякаква възраст. Независимо дали става въпрос за малко дете, ученик и дори студент, те са евтина придобивка, чрез която ще си спестите редица стресови ситуации.

8. Опазване на околната среда

Един от най-важните фактори за намаляване на вредните емисии във въздуха около нас е свързан с продуктите, който ползваме. Голямото търсене на нова техника и потреблението водят до по-голямо производство, а това от своя страна до по-голямо замърсяване на околната среда. Чрез закупуване на лаптоп втора употреба се гарантира пълноценното използване на ценен ресурс, който в много от случаите бива захвърлен. Има смисъл в повторното ползване на всеки продукт, защо това да не бъде лаптоп или компютър?