ГЕРБ набира преднина
ГЕРБ набира преднина / снимкa: DarikNews
ГЕРБ набира преднина
20692
ГЕРБ набира преднина
  • ГЕРБ набира преднина

Симпатизантите на ГЕРБ се увеличават, а при  другите участници в кампанията няма съществени промени, сочи проучването на МБМД. Разликата между ГЕРБ и БСП ще бъде между 9 и 10 процента. Това сочи проучване на агенцията, направено веднага след обявяването на листите и кандидатите за народни представители, регистрира покачване на интереса към предстоящите избори.

Има потенциал за увеличаване на разликата, но сигурност няма, посочиха още от агенцията, като уточниха, че това ще зависи от кампанията на партиите. Така наречените малки претенденти - НДСВ, РЗС и ЛИДЕР, ще прескочат 4-процентната бариера. Има разколебаване в електората на НДСВ, сочат изследванията на МБМД.

Според прогнозата на агенцията на този етап се очаква ГЕРБ да получи 28-32 процента и да бъде представена в Народното събрание с 90-95 депутати при 8 партии в парламента, или между 100 и 107 при пет партии в парламента.

Коалиция за България се очаква да получи 17-22 на сто подкрепа, т.е. 50-55 депутати при 8 партии, или 56-62 народни представители при пет партии в НС. ДПС получава 9-12 на сто, или 28-30 депутати при 8 партии, или 32-34 при пет партии. "Атака" получава 8-10 на сто, или 23-24 депутати при 8 партии, или 25-27 при пет партии. НДСВ, РЗС и ЛИДЕР е възможно да получат 4-5 процента подкрепа, или 8-10 депутати.

Определящото при вота на изборите за Европейски парламент за 64 на сто от избирателите е било партийното пристрастие, 21 на сто са направили избора си заради водача на листата, а 15 на сто са предпочели "най-малкото зло", сочи проучването на МБМД.

Общо 90 на сто от гласувалите за ЕП ще повторят избора си при вота за Народно събрание, а 8 на сто ще се преориентират, два процента от гласувалите за ЕП заявяват, че няма да гласуват за Народно събрание, сочат резултатите от изследването. Според МБМД още около 1 млн. избиратели, които не са гласували за ЕП, смятат да се включат в предстоящите избори, което ще промени тенденциите, очертани от резултатите при вота за ЕП.

По отношение на мажоритарния вот, на база на гласувалите за ЕП прогнозите са, че в осем избирателни района БСП е в силна позиция с подкрепата на ДПС, в шест района води ГЕРБ, осем от районите са "на кантар", а сигурни за ДПС са осем района, като в 4 от тях - с подкрепата на БСП. Според МБМД, ДПС не са показали действителните си възможности на изборите за ЕП с 363 000 гласа, но на предстоящите избори това ще бъде демонстрирано с около 500 000 гласа.

Около 3.5-3.7 милиона избиратели ще гласуват на изборите на Народно събрание, заявиха от МБМД на пресконференцията в БТА. Възможно е тази граница да бъде премината, в зависимост от кампанията в последната седмица, добави тя. Това ще означава избирателна активност от около 55 процента, по данни на ЦИК за броя на гласоподавателите, прогнозират още от МБМД.

В прикачения звуков файл можете да чуете прогнозите на социолози пред Дарик кой влиза в следващия парламент и какво предвиждат те за следващия парламент.