Журналистът от Дарик Кирил Вълчев показва децата на Сахел
Журналистът от Дарик Кирил Вълчев показва децата на Сахел / снимка: DarikNews.bg, Кирил Вълчев
Журналистът от Дарик Кирил Вълчев показва децата на Сахел
53994
Журналистът от Дарик Кирил Вълчев показва децата на Сахел
  • Журналистът от Дарик Кирил Вълчев показва децата на Сахел

Водещият на предаването "Седмицата" по Дарик радио Кирил Вълчев открива тази вечер своята първа фотоизложба. Тя се казва "Децата на Сахел" и включва снимки, правени от него в Нигер и Чад. Повечето от тях показват ужаса, който двете африкански държави от региона на полупустинята Сахел преживяват вследствие на сушата и глада там.

В Нигер и Чар Кирил Вълчев попада през януари като част от групата чуждестранни журналисти, отразяващи посещението на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Българката, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, ще е сред специалните гости на откриването на експозицията. Фотосите ще бъдат подредени в столичния парк "Заимов" пред централния вход на театър "София".

Докато е в Нигер и Чад Кирил Вълчев прави над 3000 снимки. За изложбата в парка "Заимов" избира малко повече от 40, основно на недохранени деца, настанени в болници. За направения подбор той казва: "Първата идея беше да подредим колкото се може повече снимки, но после решихме да бъдат по-малко, защото в един момент, да ви кажа частно, колкото и жестоко да звучи, окото свиква. Трета, четвърта болница, която обикаляхме в полупустинята Сахел, и в един момент спираш да виждаш. Всичко е толкова потресаващо. Най-водещото за мен беше, че гладът си има имена. Става дума за конкретни деца. Те си имат възраст, тежат определени килограми, от определено време са на това легло, на което съм ги снимал. Освен имената исках да се видят и фазите на глада. Никога не съм си давал сметка за това, че гладът има фази".

За смисъла от подобна изложба водещият на предаването "Седмицата" по Дарик обяснява: "Това, което аз искам да се получи с тази изложба, е българите наистина да видят, че не са толкова зле. Цялата наша история е история на народ, който има дадености. Други народи са лишени от подобни дадености. Не може изходната база да бъде, че ние сме най-гладните на света, че сме най-зле на света. Наистина е потресаващо да бъдеш в Чад и да четеш едновременно с това, от информацията, която си бях събрал предварително, че България е на по-задно място по самоусещане за щастие от народа си, отколкото народа на Чад. Това просто не е възможно".

Изложбата "Децата на Сахел", която се организира от Дарик в сътрудничество с Европейската комисия и Столична община, можете да разгледате до 10 юни в парка "Заимов" пред централния вход на театър "София".