Вестник на българи в Украйна получи награда за принос
Вестник на българи в Украйна получи награда за принос / снимка, архив: Darikradio.bg

С връчване на годишната награда на Национален дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина, завърши 11-тата световна среща на българските медии.

100 български журналисти от над 20 държави на три континента за четири дни в осем панела дискутираха проблеми като миграцията, перспективите пред туризма, гръцката криза и пътищата за излизане от нея, политиката пред пългарските общности в чужбина и как да постигнем успех чрез висше образование в страната. Освен журналисти в срещата взеха участие и медийни експерти и представители на бизнеса, министри, ректори на висши училища.

Министърът на туризма Николина Ангелкова запозна присъстващите с политиката на държавата за преодоляване на спада от чуждестранни туристи у нас и посочи как министерството ще работи за привличането на повече туристи от България и съседните ни страни. Социалният министър Ивайло Калфин говори пред участниците за бежанската криза в Европа, какво се прави и планира на европейско ниво за справяне със ситуацията и каква е политиката на страната ни по този въпрос. Той посочи, че до края на годината страната ще приеме между 50 и 100 мигранти от Сирия, като ще се стреми това да са семейства и хора със специалности за по-лесното им интегриране у нас. Участниците в 11-тата световна среща на българските медии обсъдиха и гръцката криза. Стана ясно, че светлина в тунела не се вижда. Бе показан и документален филм по темата на българския журналист, работещ в Гърция Мария Спасова.

В последния ден от срещата бе връчена и наградата за принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина на фонда „13 века България". Наградата бе присъдена на вестник „Роден край" от Украйна.

В Гърция, където се проведе медийната среща, се намира третата по големина общност на българи извън страната.