В Санкт Петербург откриха изложба „Божествената Мая” за Плисецкая
В Санкт Петербург откриха изложба „Божествената Мая” за Плисецкая / снимка: Guliver/Getty Images

В Шереметиевския дворец, филиал на Музея за театрално и музикално изкуство, в Санкт Петербург беше открита изложбата „Божествената Мая”, посветена на великата руска балерина Мая Плисецкая, предадоха ТАСС и Интерфакс. Тя е подготвяна по повод 90-ата годишнина на звездата, като в работата по проекта е участвала самата изпълнителка.

Специално за експозицията Плисецкая е предала артистични костюми, създадени за нея специално от видния френски дизайнер Пиер Карден. Сред тях са 11 тоалета, с които е излизала на сцената в „Чайка”, „Анна Каренина” и в „Дамата с кученцето”. На изложбата могат да се видят костюми на дизайнери като Татяна Котегова, Стас Лопаткин, Елена Бадмаева и др.

На откриването е присъствал съпругът на Плисецкая, композиторът Родион Шчедрин, с когото тя живее заедно 56 години. По думите му Мая Плисецкая неведнъж е казвала, че мечтае да живее през 23 в. и тази изложба в някаква степен представлява поглед към бъдещето.

Освен експозицията са предвидени срещи с дизайнери, вечери, посветени на балерината, лекции за историята на модата. Експозицията „Божествената Мая” ще бъде открита до 8 ноември.

Мая Плисецкая почина в Германия на 2 май тази година на 89-годишна възраст от сърдечен пристъп.

Източник: БТА