В Пловдив започнаха тържествата, посветени на Съединението
В Пловдив започнаха тържествата, посветени на Съединението / netinfo
Тържествена заря-проверка на площад „Съединение” в Пловдив ще отбележи 122-рата годишнина от обединението на Княжество България и Източна Румелия. Слово ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев, кметът Иван Чомаков ще приветства гражданите с празника на града.

Движението по булевард „6 септември” ще бъде спряно в отсечката от булевард „Руски” до булевард „Цар Борис трети Обединител” заради зарята. Кулминацията на тържествата предстои.

Самодейци от комитет "Родолюбие" ще направят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година на площад Джумаята в Пловдив.

Група жандармеристи и руски офицери ще обградят сградата на образователния инспекторат, където преди 122 години е бил конакът. От терасата ще бъде спуснато българското знаме и ще зазвучи „Шуми Марица”. Топовен изстрел от оръдие ще възвести Съединението.

По-рано през деня празникът на Пловдив започна с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица” в Стария град, отслужен от пловдивския митрополит Николай.

На летище Пловдив се проведе Шестият международен авиационен фестивал „Небе за всички”, в който въздушни демонстрации показаха „Червените стрели” от Англия и „Патрул дьо Франс”. Сред гостите бяха премиерът Сергей Станишев, вътрешният министър Румен Петков и транспортният Петър Мутафчиев.