В домовете за деца без родителски грижи у нас има 8600 деца
В домовете за деца без родителски грижи у нас има 8600 деца / netinfo

В домовете за деца без родителски грижи има 8600 деца, като 75 от тях вече живеят в приемни семейства. Това съобщи Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето по време на първата сесия на конференция на тема "Реформа на системата за грижи за детето в Югоизточна Европа. Форумът е тридневен. Той се организира с подкрепата на УНИЦЕФ, Световната банка, правителството на Швеция и на Европейската комисия.

Мария Каливис, регионален директор на УНИЦЕФ, подчерта, че в Югоизточна Европа 126 000 деца все още са оставени на грижите на държавата. Този поток от деца към системата на обществени грижи е знак, че децата в риск не са достатъчно мотивирани да остават в семейството, смята тя.

Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на ЕК в България, подчерта, че в националната стратегическа референтна рамка, подписана миналата седмица, има програма за развитие на човешките ресурси, която е с бюджет един милиард евро и много от тези пари ще бъдат използвани за дейности, насърчаващи социалното включване на децата и борба с дискриминацията. Той допълни, че застаряването на населението в Европа остава сериозен проблем и включването на младото поколение в социалните дейности е от огромно значение за EС.