Университетите ще дават титлата професор, а научната колегия доктор
Университетите ще дават титлата професор, а научната колегия доктор / cнимкa: Sofia Photo Agency

Университетите вече ще имат решаващ глас при даването на научните длъжности „доцент" и „професор". Това е решила образователната комисия в парламента, съобщи пред Дарик председателят й Огнян Стоичков. При обсъждането на второ четене на промените в Закона за академичното развитие, депутатите са постигнали и съгласие асистентските длъжности да бъдат две - „асистент" и „главен асистент", като съществуващата в момента - „старши асистент", ще отпадне.
 
До реформите се стигна след като образователният министър Сергей Игнатов инициира промени в закона, с които поиска да бъде закрита и Върховната атестационна комисия (ВАК). Сред идеите му беше и премахването на научната степен „доктор на науките", но беше оттеглено след като преподаватели от Софийския университет заплашиха, че ще заведат съдебни дела.
 
Според приетите на второ четене промени научните звания „доктор" и „доктор на науките" ще се защитават пред комисии, които ще изместят ВАК. За „доктор" новият орган ще бъде от пет души, а за „доктор на науките" - от седем, като повече от половината от членовете на комисиите ще бъдат външни за университета лица. „Решението за присъждане на научната степен ще се взима при положителна оценка, дадена от повече от половината членове на контролния орган. Така ще се оценява научния принос", обясни Стоичков. 

Изискването към членовете на комисиите е да бъдат специалисти в областта и да са хабилитирани лица (доцент и професор), които имат практика поне три години. Те ще бъдат избирани чрез жребии от национална листа, в която ще влизат всички „доценти" и „професори".
 
За длъжностите „доцент" и „професор" комисиите ще бъдат от седем души, като единствената разлика с получаването на научните звания, е в това, че мнозинството в комисията ще бъде съставена от представителите на съответния университет.   
 
Вече ще бъде задължително „главните асистенти" да имат докторска образователна степен. За асистенти ще може да бъдат назначавани и бакалаври и магистри, но до пет години те ще трябва да защитят и докторат. 

В началото на март промените в закона за академичното развитие ще влязат в пленарна зала за окончателно гласуване, увери още Огнян Стоичков.