Трима европейци спечелиха Нобелова награда за медицина
Трима европейци спечелиха Нобелова награда за медицина / снимкa: Sofia Photo Agency

Германецът Харалд цур Хаузен, както и французите Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за медицина или физиология, съобщи Ройтерс. Харалд цур Хаузен получава наградата за откриването на човешките папилома вируси, които предизвикват рак на шийката на матката. Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание са отличени с Нобелова награда за откриването на ХИВ вируса.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала. Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., през тази година е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,3 милиона долара.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са Иван П. Павлов (Русия,1904), Роберт Кох (Германия, 1905), Александър Флеминг (Великобритания, 1945), Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ) и Джошуа Ледърбърг (САЩ,1958) и други.

Миналата година Марио Капеки, сър Мартин Еванс и Оливър Смитис си поделиха Нобеловата награда за медицина или физиология за поредица от открития, свързани с ембрионалните стволови клетки и рекомбинацията на ДНК при бозайниците.