Тошо Тошев се завръща на вестникарския пазар с „Преса”
Тошо Тошев се завръща на вестникарския пазар с „Преса” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Новият вестник с главен редактор Тошо Тошев ще се казва „Преса”, съобщи самият той на връх 69-я си рожден ден, информира БГНЕС.

В новия вестник ще работят голяма част от бившите негови колеги от вестник „Труд” като заместник главни редактори ще бъдат Валерия Велева, Пламен Енчев и по-младият Николай Стоянов. Привлечени са и други хора, главно от вестници. Първият брой излиза на 3 януари.

Миналата година, пак на този ден, ви казах, че винаги ще бъда от „Труд”, където съм работил 29 години, от които 20 като главен редактор. Тогава ви казах, че преживях много тежки неща - трансплантацията си на черен дроб и тежко онкологично заболяване, но Господ реши да остана. Един месец след това се срещнах с Дявола. Но аз не вярвам в така наречената пенсионна възраст и затова започвам от начало, каза Тошев. Той уточни, че думата „преса” има двойно значение и като обобщаващо за печатна медия и като държащо под натиск.

На тържеството на Тошо Тошев присъстват хора, който едва ли другаде биха могли да бъдат заедно - президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, много депутати, главно от Коалиция за България, между които Румен Овчаров, Румен Петков, Корнелия Нинова, представители на прокуратурата като Николай Кокинов, Божидар Джамбазов, омбудсманът на републиката Константин Пенчев и много, много други.