Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст / Sofia Photo Agency, DarikNews.bg

На 6 януари във всички епархии на Българската православна църква се чества един от най-големите християнски празници Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

21-годишният Ангел Валджев извади светия кръст от водите на езерото в столичния жк "Дружба" по време на традиционния ритуал по случай празника Богоявление. Младежът е от Кърджали, но учи в Техническия университет в София. В надпреварата се включеха общо малко над 50 души.

Въпреки студеното време смелчаците, готови да влезнат в ледените води, не се оплакваха от ниските температури, а пийваха по чаша вино, за да добият кураж да скочат в езерото. Всички юнаци твърдо казах, че не се страхуват от студа.

Доста от момчетата обаче пострадаха след като се нарязаха на леда в стремежа си да излязат от езерото. Сред тях беше и Ангел Валджев, който успя да намери и извади кръста от езерото.

"Само видях, че има кръв, няма никаква болка. Не знаеш какво става, всичко става много бързо. От Кърджали съм и нямаше как да се прибера, затова дойдох да скачам тук", разказа Валджев.

Победителят получи и парична награда от кмета на район „Искър" в размер на 300 лева.

За десети път Светлин Иванов улови пръв и извади богоявленския кръст от ледените води на река Дунав край Силистра. 33-годишният мъж посвети смелата си постъпка на своя тригодишен син Александър. Още двама куражлии премериха сили с шампиона, хвърляйки се в Дунава при минус 1° температура на въздуха и плюс 1° на водата. И тримата целунаха замръзналия кръст преди да го върнат на Доростолския митрополит Амвросий, който отслужи празничната литургия в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел". За Дарик десеткратният „спасител" на богоявленския кръст в Силистра Светлин Иванов пожела здраве и късмет на всички именници и добри хора.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

28-годишен благоевградчанин е тазгодишният късметлия, който извади богоявленския кръст от студените води на река Бистрица. Стоян Стойчев е от кв. "Грамада", строител по професия, все още несемеен. "Дълги години участвам в този ритуал, но за първи път хващам кръста. "Здраве, щастие, любов и пари", пожела на себе си и на всички благоевградчани щастливецът. Неврокопският митрополит Натанаил хвърли в реката богоявленския кръст след продължила повече от половин час тържествена Света литургия, отслужена заедно със свещеници от църквата "Въведение Богородично". От записалите се за участие в ритуала 100 души, в благоевградска Бистрица се хвърлиха около петдесетина. На миналогодишния ритуал кръста хвана 21-годишният Мартин Мануилов отново от благоевградския квартал "Грамада", също строителен работник.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo
21-годишният Иван Владимиров извади кръста от водите на Дунав в Свищов. Софиянецът е студент в Стопанската академия в крайдунавския град. В ледените води на реката се хвърлиха 14 човека. Най-младият бе 19-годишен, а най-възрастният бе 83-годишният Тодор Цветков. Всички участници в ритуала получиха по 30 лева. Ритуалът премина при много голям интерес. Близо 200 свищовлии дойдоха в местността Паметниците, откъдето смелчаците тръгнаха към брега.

В Търговище 23-годишният Георги Янчев Димитров успя да стигне пръв до кръста. За първи път младежът се включва в това благородно съревнование. Рекорден брой мъже скочиха за кръста пред погледите на стотици хора. 17 бяха тази година смелчагите, които спазиха традицията и се потопиха в студените водите на централния градски шадраван.

22-годишният студент Светлозар Савов извади кръста от река Дунав на Йордановден в Русе. Младежът за трети път печели благородното съревнование на празника. Тази година в Дунав при Русе се хвърлиха десетина мъже на възраст от 20 до 58 години. Те скочиха за кръста при минус осем градуса температура на въздуха и един градус на водата. Първоначално сред смелчаците се записала и млада испанка, решена да се включи в българския обичай. Но младата жена остана да наблюдава традиционния ритуал от брега. Чужденката отскоро е преподавател в крайдунавския град. Стотици русенци се събраха на празника. По традиция след литургия в катедралния храм "Света Троица" тръгна шествие до брега на реката, където Русенският митрополит Неофит извърши тържествен водосвет.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

24-годишният старшина-курсант от НВУ „В. Левски" Веселин Генов извади богоявленския кръст от ледените води на река Янтра. Общо 47 смелчаци, военни и цивилни се хвърлиха в реката под Владишкия мост във В. Търново. По традиция Великотърновският митрополит Григорий хвърли кръста във водата, а след това благослови късметлията и го дари с банкнота от 100 лева. Митрополитът награди и всички останали смелчаци, скочили в реката. Неочаквана слука имаше второкурсникът в Националния военен университет Марин Колев. Курсантът от Тутраканско хвана риба вместо кръста. Младежът извади мряна от водата и също получи бурни овации.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

Тържествена литургия по случай Йордановден събра поморийци в централния храм „ Св. Рождество Богородично" . Традиционното литийно шествие до морето бе посрещнато от стотици граждани, търпеливо чакащи да станат свидетели на ритуала по спасяването на Светия кръст. В борбата за богоявленския кръст тази година премериха сили 14 смелчаци. В ледените води край Поморие най-бърз се оказа 33-годишният Севдалин Барбутов, състезател по кайтсърф в спортен клуб „ Тутхон" - Поморие. Късметлията с опит в морските спортове скача за трети път, но едва тази година успя да извади пръв кръста. На себе си и на своите съграждани Севдалин пожела здраве и благоденствие и се зарече това да не е последният път, в който спасява светата реликва.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

В Габрово 23-годишният Асен Алексиев извади кръста от водите на река Янтра. Той скочи в ледената вода направо с дрехите и получи бутилка вино от кмета на общината Николай Сираков. Асен разказа, че е от Диковия род, женен е, но все още няма деца. Късметлията пожела на всички габровци да са здрави и да вярват в Бог. По традиция трите габровски храма ще го възнаградят с парична сума.

17-годишният плувец Георги Готев извади богоявленския кръст в Бургас. Той успя да изпревари останалите смелчаци, участвали в ритуала по хвърляне и спасяване на светия кръст от Мостика в града. Георги е ученик в Спортното училище и за първи път се хвърля на Йордановден в Черно море. Младежът целуна кръста и си пожела много късмет и успех в образованието. Георги и другите куражлии бяха поръсени за здраве със светена вода от Сливенския митрополит Йоанийкии, който преди това ги благослови. 34-ма смели мъже скочиха в 6-градусовата морска вода, като най-младият беше на 16 години. Сред ветераните, хвърлили се за кръста, беше и 58-годишният Васил Николов. Имаше мераклии от Варна, Сливен и Черноморец. От съображения за сигурност на Мостика и тази година не бяха допуснати граждани. За да наблюдават християнския ритуал в Морската градина дойдоха хиляди бургазлии.

16-годишният Йордан от пернишкото село Кладница стана кръстник на богоявленския кръст, изваждайки го от водите на река Йордан край витошкото село. Местните наричат река Йордан един от притоците на Кладнишката река. Преди години разпятието се изнасяло от черквата на кладнишкия манастир "Свети Никола" на 5 януари и нощувал във вир в реката, на място, белязано с камък и кръст. Ако сутринта на Богоявление намирали реката и кръста замръзнали, това означавало, че годината ще е здрава. Сега кладничани не оставят сребърния кръст от вечерта, заради сртаха от посегателства и го потапят преди ритуала. За разлика от предишните години, когато кръстът бил ваден от човека, който даде най-много пари за него, за днешния Йордановден не е правено наддаване. За кръстник тази година е избран 16-годишният Йордан Мирославов Георгиев, който отговарял на всички условия - да е именняк, да е млад и най-важното да иска да извади разпятието. Миньор откупи богоявленския кръст в централния пернишки храм "Св. Иван Рилски". Богомил Стоилов плати за разпятието 150 лева и го занесе в къщата си за 40 дни на имения си ден. Срещу 100 лева дарение 3-годишният Християн Ивов и майка му Евелина Кирилова откупиха кръста в църквата "Успение Богородично" в пернишкия квартал "Изток", като нарекоха придобивката за здраве на 4-членното семейство". В храма "Св. Пророк Илия" в квартал "Мошино" за поредна година определиха традиционните търгове като кощунство. Мошинската обител е единствената в Перник, където по решение на църковното настоятелство на Богоявление кръст само се вади от казана и се предава в ръцете на този, който има нужда от телесно или духовно изцерение. Тази година интерес към разпятието там не прояви нито един християнин. С молба за изцеление на болната му майка в квартал "Калкас" кръстът от черквата "Света Петка" отиде срещу дарение от 60 лева в дома на Илиян, който е редовен спомосъществувател на храма. Бизнесменът Ставрос Андониус от гръцкия град Драма пък спечели кръста при наддаването в радомирския храм "Св. Димитър". Реликвата той откупи за 500 лева, като с това стана за трети път кръстник на Богоявление.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

10 магарета, яздени от момичета и момчета в народни носии поведоха литийното Богоявленско шествие, което прекоси централните улици на Кърджали, за да достигне до левия бряг на река Арда - между пасарелката и новия мост. Върху „водача" на магаретата от село Нановица, оселът, кръстен на премиера Бойко Борисов, седна 6-годишната Даная Римпопова, която по-късно бе кръстена в студените води на Водното огледало. Зад хоругвите и клепалото вървяха енорийският свещеник отец Петър Гарена, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, областната управителка Иванка Таушанова, общински съветници, общественици, граждани на областния център. Първоначалната идея на отец Петър шествието да бъде водено от слон се провали, защото въпросното животно било командировано във Франция. Поискал свещеникът камили от Одрин, обещали му, но паднала забрана за преминаване на животни през границата заради избухналия шап. Та така - спрели се на магарета, нашенски, като едно достойно, библейско, смирено и търпеливо животно. Рекорден брой - 60 участници се хвърлиха за кръста във водите на Арда пред погледите на стотици кърджалийци. Най-младият от тях бе Васил - на 15 години, а най възрастният Тургай - на 53. И за трета поредна година пръв до кръста достигна вече 21-годишния Антон Чолаков. Всички участници в надпреварата за кръста получиха по 20 лева, самият Антон Чолаков бе награден със 100 лева от кмета инж. Хасан Азис, с още 100 от църковното настоятелство и 50 лева от фирма Уникум.

Смели мъже се хвърлиха за богоявленския кръст
netinfo

68-годишната Стоянка Иванова от стралджанското село Богорово, призната майсторка на дърпани баници, извади кръста от реката в селото на Богоявление. Заедно с нея смел опит направи и Ангелина Стоева, която миналата година беше щастливката да грабне кръста. Като прилежни християнки винаги преди ритуала по Богоявление двете минават през църквата да запалят свещичка за здраве. Вече четвърта година мъже придружават нежната група до реката, но никой от силния пол не се решава да нагази в ледените води. Според кметския наместник в Богорово Митко Ангелов от незапомнени времена по Йордановден все жени ходят на реката и все те вадят кръста от водата. Празникът продължава със задължителна обилна трапеза в читалището с погачи, баници и наздравици с люта ракия и руйно вино. Бабите са тези, които работят с мотиките на лозята, те са и най-добрите майстори на домашно вино и ракия. Затова и с мерак си вдигат наздравиците.


Богоявленският кръст остана завинаги в Иван Димов, който за пети път го извади от водите на река Тунджа в Ямбол. 25-годишният възпитаник на НСА пръв достигна до него и го размаха високо над главата си пред над 1 000 човека, които присъстваха на ритуала. В ледените води се хвърлиха девет смелчаци, сред които бе и ветеранът Атанас Балахуров. Архиерейският наместник отец Панайот Чакъров хвърли кръста от моста на градския парк. Миналата година той обеща на Иван Димов, ако улови кръста за пети път, да му го подари. И днес изпълни обещанието си. Щастливият плувец, секунди след като излезе от реката, заяви, че усещането за съхраняване на българския дух чрез традицията за хвърляне на кръста всяка година става все по-силно. Кръстът той ще носи винаги със себе си и най-вече в сърцето си. Преди ритуала с ваденето на кръста пред църквата "Свети Николай Чудотворец" бяха осветени бойните знамена на армейските части от Ямболския гарнизон.

23-годишният Петър Рахнев от Сливен хвана богоявленския кръст, който бе хвърлен в шадравана пред сградата на общината. Момчето скача за първи път и казва, че усещането е страхотно. Във водата се хвърлиха още четирима души. Двама от тях също пипнаха кръста и бяха благословени заедно с Петър от свещениците Йоан и Евгени. Петър Рахнев е завършил спортното училище в Сливен със специалност „футбол", но е прекратил кариерата си заради контузия. Казва, че е фен № 1 на рали „България" за 2010 година и мечтае да стане автомобилен състезател. В момента не работи, защото се грижи за болната си майка. Той се е хвърлил в ледените води да вади кръста за здравето на своето семейство.

Река Тунджа погълна богоявленския метален кръст, който хвърли предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър" в Сливен и на „Св. св. Константин и Елена" в село Самуилово отец Красимир Генов пред очите на около 200 души. Четири млади момчета се хвърлиха и дълго търсиха кръста в ледените води на реката и след като никой не успя до го види или напипа в мътното, излязоха да се загърнат, подканени от свещеника, кмета на селото Иван Василев и медицинско лице. 15-годишният възпитаник на ПМГ „Добри Чинтулов" Никола Гривов, Христо и Коста Кацарови и Стефан Данчев все пак получиха общо обещаната от кмета парична награда. Той каза, че идеята за забравената от десетилетия традиция се зародила след като през 2010 г. бе завършена и осветена новата църква в селото. Селяните се тюхкаха, че ако кръстът е бил дървен, както някога, нямало да се получи така. Така бе и според 76-годишния Васил Желев, който разказа, че през 1952 година той се хвърлил за кръста, заедно с още 2 момчета, но след намесата на партиен секретар от Сливен, всички били изключени от ДСНМ, както тогава се наричала комсомолската организация. „Някога във водата се хвърляли поне 15 души. После този, който извади кръста, заедно с попа обикаляли и ръсели по къщите, получавали пари, които поделяли с всички участници в ритуала", спомни си 77-годишната Марийка Несторова. Преди богоявленския ритуал жителите на Самуилово ловиха риба и пекоха месо, доволни от възстановяването на един хубав празник.