Символите на българската държавност в НИМ
Символите на българската държавност в НИМ / снимка: Sofia Photo Agency

Уникални български съкровища, златни медальони и пръстени, ордени, монети, сечени от български царе, знамето на Райна Княгиня, са изложени от тази сутрин в Националния исторически музей. Те са част от изложбата „Символите на българската държавност", която е посветена на 100-годишнината от Независимостта. Откриха я президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов.

Повече от 500 експоната са включени в изложбата, някои от тях се показват за първи път в Националния исторически музей, разказва директорът му Божидар Димитров:

„Най-любопитното сред експонатите безусловно са символите на държавна власт на хан Кубрат. Защото именно той е създателят на нашата държава, хан Аспарух само я е разширил. От негово време са най-ценните вещи, които свидетелстват за това, че наистина има държава – царски жезъл, пръстен и печати".

В експозицията са включени още печатът на цар Симеон, златният медальон на хан Омуртаг, пръстенът–печат на цар Калоян.

Изложбата „Символите на българската държавност" може да бъде разгледана в Националния исторически музей до март 2009 г. След това, идеята е, да гостува в музеи из страната.