Ще правят паметник на Кирил и Методий в Улан Батор
Ще правят паметник на Кирил и Методий в Улан Батор / DarikNews.bg, архив
Ще правят паметник на Кирил и Методий в Улан Батор
55070
Ще правят паметник на Кирил и Методий в Улан Батор
  • Ще правят паметник на Кирил и Методий в Улан Батор

В столицата на Монголия ще има паметник на светите братя Кирил и Методий. Новината съобщи археологът проф. Николай Овчаров, отчитайки резултатите от втората българска експедиция в азиатската държава. Идеята е на съвсем първоначален етап, но амбицията е до година и половина да се премине към изграждането му. Средствата за него ще се събират основно чрез неправителствени организации. По първоначални сметки сумата, необходима за монумента, ще е между 100 и 150 хиляди лева.

Овчаров съобщи още, че през 2013 г. у нас ще гостуват монголски шамани, които ще правят възстановка на прабългарски ритуали.

Ето какво каза той: "Приблизително април-май най-вероятно ние ще се опитаме, естествено намирайки необходимото финансиране, да направим тези шамански ритуали на българските паметници, свързани с прабългарите. Става дума за скални светилища преди всичко. Смятам, че това нещо освен като научен експеримент ще бъде много интересно и за туризма в България. Аз съм бил миналата година на този ритуал и мога да ви кажа, че е много впечатляващ. А пък направено сред скалите, примерно на Мадара, аз смятам, че то действително ще има изключителен ефект и може да даде голям тласък на туризма в тези райони".

За бъдещия паметник на Кирил и Методий в Улан Батор археологът обясни: "Надяваме се, че монголската страна ще бъде сериозна и че ние ще успеем в рамките на година, година и половина, да съберем необходимите средства и да се премине към изграждането на този паметник на българщината в центъра на монголската столица".