Седмица за адаптация на първолаците предлага асоциация „Родители”
Седмица за адаптация на първолаците предлага асоциация „Родители” / снимка: DarikNews.bg, архив
Седмица за адаптация на първолаците предлага асоциация „Родители”
66211
Седмица за адаптация на първолаците предлага асоциация „Родители”
  • Седмица за адаптация на първолаците предлага асоциация „Родители”

Учебната година за първокласниците и петокласниците да започва с една седмица за адаптация, в която децата да се опознаят и ориентират, вместо веднага да започват с учебния материал. Това предлагат от Асоциация „Родители" - идея, за която вече са водени разговори, но която ще бъде представена и пред настоящото ръководство на Министерството на образованието. В интервю за Дарик председателят на УС на асоциацията Цвета Брестничка коментира вълненията на родителите и децата в дните преди старта на новата учебна година:

Важно е родителите да мислят как подготвят емоционално първолаците. Обикновено родителите са по-развълнуваните, по-притеснените и предават тази емоция на децата.Важно е да се настои детето позитивно и да има радостно усещане, че започва нещо ново, интересно, което ще му открие нови светове, каза Брестничка. Според нея подготовката е в това родителите да бъдат по-близо до децата, да говорят с тях повече, да ги заведат в училище преди първия ден, за да видят сградата, да не си представят някакви страшни и непознати неща.

„В Асоциация "Родители" имаме идея учебната година за първокласниците и за петокласниците да започва със седмица за адаптация, да не се втурват децата в усвояване на материал, а да има време спокойно да се опознаят помежду си, да поиграят, да научат имената си, правилата в училище, родителите да имат време да се опознаят, защото това също е важно", посочи Брестничка.

По думите й това е свързано с преформатиране на учебния материал, но според асоциацията, когато децата са спокойни и има дружелюбна атмосфера, те много по-бързо усвояват знанията, отколкото когато са под стрес и в гонене на високи цели, без да имат възможност да преживеят нещата емоционално и да узреят за това, което се случва.

За пета поредна година Асоциация „Родители" издава и разпространява „Наръчник за родители на първокласници". Миналата година книжката стигна до всички училища и родители. Сега тиражът е по-ограничен, но бройки все още има. За да получат наръчника желаещите училища и родители трябва да подадат заявка в асоциацията.