Присъдиха наградата на „Сахаров за 2009 г. на „Мемориал
Присъдиха наградата на „Сахаров за 2009 г. на „Мемориал / Пресцентър ЕП

Наградата на ЕП за свобода на мисълта „Сахаров" за 2009 г. бе присъдена на руската организация за защита на правата на човека „Мемориал" и на нейните трима представители Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева, както и на всички други защитници на правата на човка в Русия. Това съобщи в Страсбург председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Председателят на ЕП подчерта, че с „връчването на наградата на Орлов, Ковальов и Алексеева от името на „Мемориал" се надяват да допринесат „за прекъсване на кръговрата от страх и насилие, който обгражда защитните на човешките права в Руската федерация" и да се издигне посланието, че „активистите на гражданското общество навсякъде трябва да бъдат свободни да упражняват основните си права на свобода на мисълта и свобода на изразяване". Бузек изрази личното си удовлетворение, че оповестява наградата като човек, „който идва от „Солидарност" и който е видял как Полша се бори за истината и как накрая печели свободата през 80-те години".

Руската организация „Мемориал", чийто пръв лидер бе Андрей Сахаров, насърчава основните човешки права в държавите от бившия Съветски съюз, в това число и в Азербайджан, Армения, Грузия, Таджикистан, Молдова и Украйна. В мотивите за номинацията се казва, че „Мемориал" насърчава разкриването на истината за политическата репресия в Съветския съюз и се бори срещу нарушаването на правата на човека в държавите от бившия Съветски съюз, за да гарантира демократичното им бъдеще.

Присъдиха наградата на Сахаров" за 2009 г на Мемориал"
netinfo

Олег Орлов - председател на „Мемориал", на 6 октомври 2009 г. е глобен и му е наредено да оттегли публичните си изявления след съдебно дело за клевета срещу него от страна на президента на Република Чечения Разман Кадиров. Орлов обвинява Кадиров, че е отговорен за убийството на чеченската активистка в борбата за правата на човека Наталия Естемирова. Самият Орлов е отвлечен заедно с трима журналисти в Ингушетия на 23 ноември 2007 г., където е бит, заплашван с екзекуция и след това захвърлен".

Сергей Ковальов основава първото съветско сдружение за правата на човека през 1969 г. Инициативна група за защита на правата на човека в СССР и е един от инициаторите на „Мемориал". Ковальов открито критикува авторитарните тенденции в администрациите на Борис Елцин и Владимир Путин. През 1996 г. в знак на протест той се отказва от поста си на председател на Комисията по правата на човека при президента Елцин. През 2002 г. организира създаването на обществена комисия за разследване на бомбените атентати в Москва от 1999 г., чиято дейност е парализирана след гонения и убийства на членовете й.

Людмила Алексеева, заедно с Андрей Сахаров и други, основава през 1976 г. Московската хелзинкска група, за да следи за спазването на Заключителния акт от Хелзинки в Съветския съюз. От 1960 г. Алексеева води кампания за справедливи съдебни процеси на арестуваните дисиденти и за обективното им отразяване в медиите. Тя е изключена от Комунистическата партия и отстранена от поста редактор на научно списание. Алексеева е съпредседател, заедно с Гари Каспаров и Георгий Сатаров, на Общоруския граждански конгрес, който Алексеева и Сатаров напускат през януари 2008 г. поради разногласия с Каспаров. Тя критикува отношението на Кремъл към правата на човека и обвинява правителството, че насърчава екстремистите с националистическата си политика, например масовото депортиране на грузинци през 2006 г. и полицейските акции срещу чужденци, работещи на уличните пазари, както и руския конфликт с Ингушетия.

ЕП връчва от 1988 г. насам ежегодно своята награда за свобода на мисълта на името на известния физик и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. Идеята е да се отдаде почит на личности и организации, които се борят защита на правата на човека и основните свободи и срещу потисничеството и несправедливостта. Тази година връчването на наградата съвпада с 20-годишнината от смъртта на Андрей Сахаров.

Наградата, която се състои от диплом и сума в размер на 50 000 евро, ще бъде връчена в Страсбург на 16 декември.