Приятели на Дарик дариха 30 600 лв. за недоносените бебета и децата аутисти
Приятели на Дарик дариха 30 600 лв. за недоносените бебета и децата аутисти / netinfo

Петото издание на Коледния благотворителен търг на „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", Спортно шоу „Гонг" и сайта Gong.bg, проведен в ефира на Дарик радио малко преди Нова година, събра 30 600 лева.

Средствата бяха разпределени по равно между Фонда за терапии на деца аутисти и фондация „Нашите недоносени деца". Даренията бяха връчени днес от водещите Ники Кънчев, Иво Райчев и програмния директор на Дарик Константин Вълков на представителите на организациите, които дадоха отчет за изразходването на средствата от миналите години.

„Това, което прави търга на Дарик толкова, специален е не само материалната помощ, а преди всичко примерът за обществото, че доброто е възможно", каза Владислава Цолова от Фондация „Стъпка за невидимите деца", част от Фонда за терапии на деца аутисти.

Със средства от търга през последните години са обучени над 500 специалисти за работа с деца аутисти.

С дарението от миналата година е било организирано обучение по утвърдена програма на University of North Carolina, с участието на професори от университета.

„Благодарение на това обучение, което включваше теоретична и практическа част, педагози и учители в масови училища вече знаят какви грижи изисква работата с деца с аутизъм и могат да бъдат по-полезни на децата", разказа Мина Ламбовски от Дневен център „Тацитус".

Дарението на Дарик тази година ще помогне за изграждането на обучителен център за социална интеграция и рехабилитация на децата с аутизъм.

Нина Николова от фондация „Нашите недоносени деца" пък разкри, че средствата от тазгодишния търг на Дарик отново ще бъдат използвани за закупуване на важна апаратура за неонатологични отделения в София, Сливен, Бургас и Враца. През последните две години бяха закупени слухов апарат за „Токуда", дифузори за „Майчин дом", както и 12 броя неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца за отделения в София, Русе, Хасково, Благоевград, Плевен и Велико Търново.

Редица известни личности и компании подкрепиха петия търг на Дарик, като направиха дарения, предоставиха или закупиха редица атрактивни лични вещи, сувенири и предмети. Сред дарителите бяха олимпийските шампиони Румяна Нейкова и Мария Гроздева, футболистите Николай Димитров - Хичо, Христо Янев, Дарко Тасевски, Чавдар Янков, Мишел Платини и Георги Петков, волейболистката Радостина Тенева, поетът Калин Донков, графикът Христо Панев, художничката Петя Георгиева, актрисите Весела Бабинова и Василена Винченцо.

Патрон на търга отново беше еврокомисарят Кристалина Георгиева, която дари и лични средства. Търга подкрепиха още Симеон Бангеев от „Плейстейшън България", Цветан Димитров от „Адидас", Георги Радулов и Пламен Митев от „Агенция Митев-Радулов", Серхио Кастро, Веселин Симов и Мария Ивчева от „Рока България", „Кемпински Хотел Гранд Арена" Банско и „Гранд хотел Поморие", групите „Д2", „Конкурент" и „Седем", Жана Бергендорф и още много приятели и партньори на медията.

„Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайтът Gong.bg благодарят на всички личности и компании, които подкрепиха търга и дариха средства за благородната инициатива.