Представиха най-новия метод за лечение на глаукома у нас
Представиха най-новия метод за лечение на глаукома у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представиха най-новия метод за лечение на глаукома у нас
46033
Представиха най-новия метод за лечение на глаукома у нас
  • Представиха най-новия метод за лечение на глаукома у нас

Днес официално бе представен най-новият метод в лечението на заболяването глаукома у нас. По данни на Националната глаукомна асоциация между 60 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Болестта засяга най-вече хората между 35 и 40 годишна възраст и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас.

Глаукомата или "тихият крадец на зрението", както я наричат лекарите, не може да бъде излекувана, но чрез ранното й диагностициране и предприемането на навременни мерки може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Новият метод за лечение на болестта се практикува у нас вече две години, но засега има само трима пациенти, които са се подложили на него.

"Новият метод е хирургичен. Той се използва, когато с другите методи основно не успяваме да понижим очното налягане и да предотвратим глаукомните промени, т.е. започваме първо с консервативно лечение, после продължаваме лазарно лечение и тогава преминаваме към т.нар. хирургично лечение през имплант - иновативна технология за съвременно технологично лечение на глаукома. Имплантът е една дренажна система с размери 2,6 мм, която се поставя и подобрява вътроочната течност и функцията на окото. Консумативът все още не се поема от здравната каса. За цената не мога да коментирам конкретно, но още не се поема от Здравната каса, но доколкото знам се водят преговори", каза д-р Цветомир Димитров, офталмолог и изпълнителен директор на Първа градска болница.

Утре в Първа градска болница ще бъде проведена открита лекция за болестта и методите на лечение.