Почина писателят Артър Кларк
Почина писателят Артър Кларк / снимкa: БГНЕС

В Шри Ланка на 90-годишна възраст почина известният английски писател фантаст Артър Кларк, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС. Той бе причисляван заедно с Айзък Азимов и Робърт Хайнлайн към „голямата тройка“ на фантастите.

Сър Артър Чарлс Кларк е британски писател и изобретател, най-известен с научнофантастичния си роман „Одисея в космоса“. Той е роден в Майнхед, графство Съмърсет. След като завършва училище работи като ревизор в Лондон. По време на Втората световна война Кларк служи като лейтенант в американските ВВС. Има диплома по математика и физика от Кралския колеж в Лондон, където учи след края на войната. След 1956 г. живее постоянно в Коломбо, Шри Ланка. Неговото първо научно-фантастично произведение е разказът „Амбразура“, който излиза през 1946 г. Някои от най-известните му произведения са „Фонтаните на рая“, „Среща с Рама“ и „Градът и звездите“

. Артър Кларк е носител на ордена на Британската империя, а през 1962 г. е награден с премията „Калинг“, за постижения в популяризирането на науката.