Пленерът на Дарик радио Звук и цвят събира 17 художници край морето
Пленерът на Дарик радио Звук и цвят събира 17 художници край морето / netinfo
Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" събира 17 художници край морето
81760
Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" събира 17 художници край морето
  • Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" събира 17 художници край морето

Дарик радио събира 17 художници на традиционния -14-ти по ред - пленер "Звук и цвят" в хотел "Магнолия", Златни пясъци. Пленерът се открива днес и ще завърши с изложба.

И тази година край морето отново заедно ще творят и общуват Стефан Божков, Румен Атанасов, Тихомир Манолов, Велико Маринчевски, Камен Старчев, Атанас Гаджев и Ирма Водева. За първи път с Дарик ще рисуват Слав Недев, Миглена Александрова, Станимир Видев, Николай Бузов, Стефан Петрунов, Светла Косева, Ралица Стоицева, Зоран Мише, Калина Мвродиева и Юлий Таков. Последните трима са млади и изключително талантливи автори, които имат своите сериозни заявки на съвременната художествена сцена.

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 320 картини, сътворени от над 120 художници. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство. А белег за достойнствата и жизнеността на дадена колекция е способността ѝ да реагира като самостоятелен културен феномен, генериращ нови творби.

Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само има принос за "раждането" на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

Експозиции от пленерите досега са гостували в дом Витгенщайн, Виена; в галериите за съвременно изкуство в Ниш и Цариброд, Сърбия; в Българския културен институт в Прага, а през ноември 2015 година предстои изложба и в Българския културен център в Лондон.

Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" събира 17 художници край морето
netinfo