Панагюрското съкровище се връща у дома
Панагюрското съкровище се връща у дома / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Панагюрското съкровище в Панагюрище до 1 юни
71836
Панагюрското съкровище в Панагюрище до 1 юни
  • Панагюрското съкровище в Панагюрище до 1 юни

Панагюрското златно съкровище тръгна днес от Националния исторически музей към Панагюрище. Директорът на музея Божидар Димитров разказа за Дарик, че ценностите се транспортират при изключително засилени мерки за сигурност. Пренасянето на златните предмети се случва по таен, дори и за Димитров, маршрут, като е охранявано от пет автомобила със сигнални лампи и кола на жандармерията.

Според директора на Националния исторически музей за безопасното транспортиране на Панагюрското златно съкровище от София до Панагюрище се взети сериозни мерки за сигурност:

„Кола на жандармерията, която е бронирана. Освен това още три коли жандармерийски. Всички са с автомати, с качулки, с бронирани жилетки и ще минат по таен маршрут, който и аз не зная. Съкровището е в сандъци, които навремето купих и сега ги ползват и колеги от Скопие и други места. Това са сандъци, които не горят, които издържат температура на паднал самолет", обясни директорът на музея.

Божидар Димитров разказа, че в Панагюрище съкровището ще бъде поставено в специално хранилище:

„Бетонно хранилище, залепено за музея. То се пази на втория етаж. Бункерът на Хитлер ряпа да яде в сравнение с това подземие бетонно", допълни Димитров.

Панагюрското златно съкровище ще остане в Панагюрище до 1 юни, след което отново ще бъде върнато в Националния исторически музей в столицата.